НОВИНИ

Младежите в Благоевград масово не са доволни от вечерния час

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 24.01.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Вечерен час и онлайн обучение за учениците в Благоевград. От днес учениците от 5-и до 12-и клас отново учат дистанционно. За непълнолетните е въведен и вечерен час. След 20.00 часа нямат право да са навън без придружител.

Вечерният час ще остане в сила до края на седмицата, като общината, РЗИ и полицията ще следят спазва ли се той.

В Благоевградска област за последното денонощие са регистрирани 83 нови случая на COVID-19, но областта остава начело на негативната класация по заболеваемост на 14-дневна база. Данните сочат 2532 заразени на 100 000 души.

От РЗИ предупреждават, че до края на седмицата областта може да влезе в трети етап по заболеваемост, което със сигурност ще доведе и до нови забранителни мерки. В четвъртък или петък най-вероятно ще заседава Областният кризисен щаб.

Oтносно въведения вечерен час - младежите масово не са съгласни с него, някои обаче смятат, че забраната е правилна и ще помогне за намаляване броят на заразените с ковид.

Много от учениците в Благоевград открито изразяват мнение, че не одобряват вечерния час и смятат, че е прекалено рано тийнейджърите да си бъдат вкъщи преди 20.00 часа. Младежите признават, че се притесняват от проверки, но повечето от тях едва ли ще останат у дома.

РЗИ, общината и полицията започват проверки още днес. Ако въпреки забраната навън има младежи, първоначално те ще бъдат предупреждавани, а в последствие може да се стигне и до глоби за родителите им. Санкциите започват от 300 лева, уточниха от здравната инспекция.

Ръст на ковид случаите в Благоевград, въвежда се вечерен час за подрастващите

Междувременно броят на пациентите на интензивно лечение в многопрофилната болница в Благоевград рязко нарасна.

В реанимация на интензивно лечение имаме 11 пациенти, тоест едно свободно място иначе за средните и по-леките случаи имаме достатъчно легла. Общо хоспитализирани в болницата са 105 пациенти към момента, 5 деца, обясни д-р Огнян Митев, управител на Многопрофилна болница за активно лечение в Благоевград.

Настанените в болницата деца са в добро общо състояние. По-тежките случаи се насочват към софийски клиники.

Учениците от 1-ви до 4-ти клас в Благоевградска област днес бяха на училище, като преди началото на часовете бяха тествани с бързи тестове. Приблизително около 20 от децата в областта са дали положителен резултат, но точният брой ще стане ясен утре до обяд, обясниха от Регионалното управление на образованието.

Репортери: А. Сукалинска, В. Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на НС свиква извънредно заседание на 26 януари
Председателят на НС свиква извънредно заседание на 26 януари
Клаудио Раниери бе уволнен от Уотфорд след 14 мача
Клаудио Раниери бе уволнен от Уотфорд след 14 мача