НОВИНИ

Ръст на ковид случаите в Благоевград, въвежда се вечерен час за подрастващите

bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 23.01.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Заради ръста на заболелите с COVID-19 в Благоевградска област още утре се налага вечерен час за учениците, а по-големите преминават на онлайн обучение. Намаляват леглата за ковид пациенти, а спешните кабинети са претоварени.

Всички ученици в областта от 5-и до 12-и клас от утре ще се обучават дистанционно. Освен това за подрастващите се въвежда и вечерен час. Те няма да бъдат допускани навън и до обществени места без придружител след 20.00 часа утре.

Заради високата заболеваемост сред най-малките в община Разлог за една седмица ще бъдат затворени детските градини и ясли. Ограничения ще има от утре и в съдилищата в Югозападна България. През следващите две седмици съдиите ще могат да отлагат дела, ще могат да провеждат делата при затворени врати или пък чрез видеоконферентна връзка.

Заболеваемостта в Благоевградска област продължава да е рекордно висока. 391 са новите случаи за последното денонощие.

Леглата за пациенти с коронавирус в шестте болници в Благоевградска област продължават да намаляват. В Разлог има само две. Опашки от пациенти, предимно деца, и днес имаше пред неотложния кабинет в Благоевград.

"Обикновено около 70 - 80 човека минават през кабинета, много деца предимно. Сега покрай пандемията, с остри вирусни инфекции, със запушен нос, болки в гърлото, суха кашлица, миалгии, това са болки по мускулите и краката, отпадналост. Общо взето типичните симптоми за Омикрон, който сега върлува", обясни д-р Александра Радева-Бекярова, общопрактикуващ лекар.

За да се ограничи разпространението на заразата сред децата, от утре по-големите ще се обучават онлайн, в сила влиза и вечерен час – до 20.00 часа.

Контролът по спазване на ограничителните мерки ще бъде строг, увери областният управител Валери Сарандев.

"Контролът ще се изпълнява от общинските служби, от РЗИ, от управленията на МВР в съответните общини", заяви той.

От здравната инспекция обаче предупреждават, че е възможно да има затруднения при осъществяването на самите проверки.

"Навсякъде заболеваемостта е висока, така че и в полиция, и в РЗИ, на много други места, имаме доста болни и контактни, така че сме затруднени в проверките", обясни д-р Веселка Мончева от РЗИ-Благоевград.

Ако броят на заразените с коронавирус в Благоевградска област продължи да расте и през новата седмица, на регионално ниво ще бъдат обсъдени допълнителни ограничителни мерки.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашки за кръводаряване след призива на "Пирогов"
Опашки за кръводаряване след призива на "Пирогов"
Наполи изпревари Милан след разгром над последния в Серия "А"
Наполи изпревари Милан след разгром над последния в Серия "А"