Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Енергийният министър: При проблем с газовите доставки имаме ресурс да компенсираме с ток

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
18:31, 23.01.2022
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Има риск за газовите доставки за България и ние не можем да си заравяме главата в пясъка, но какво ще се случи не е под наш контрол. Това заяви в "Говори сега" министърът на енергетиката Александър Николов.

Той призова към много внимателно управление на газохранилището в Чирен и на ресурсите, с които разполагаме. Към момента България няма проблем с доставките от "Газпром".

Премиерът Петков: Има риск за газовите доставки, ако конфликтът с Украйна излезе извън контрол

По думите му, при негативно стечение на обстоятелствата, секторът "Отопление" може да бъде компенсиран с електроенергия до някаква степен.

"Системата разполага с ресурса да издържи. За радост, пиковите седмици и месеци на електроенергия могат да бъдат покрити от текущите мощности в системата. Все пак това е екстремен сценарий, до който се надявам да не стигаме, но все пак е възможен", коментира Николов.

Удобен момент за падане на мораториума върху цените на тока, парното и водата, би настъпил тогава, когато КЕВР спре да валидира решения, а започне да прави проверки и да се превърне в общественополезен орган, заяви още енергийният министър.

На първо четене: Намалява се броят на членовете на КЕВР

Той цитира данни, според които през 2021 г. токът за бита в Европа е поскъпнал средно с около 30%, а в България с 5,5%.

"Когато цените в България се повишават с 5,5% за крайните потребители и това изглежда близо с границата на непоносимост, е отговорът на това дали изживяваме енергийна криза или криза на покупателната способност. Тоест, в момента проблемът в България не е толкова с наличните мощности или със зависимостта от един конкретен ресурс - за наша радост. Проблемът е, грубо казано, от това, че сме бедни. А това, че сме бедни, е функция от много неща", коментира Николов.

По повод скъпия ток за небитовите абонати и фактът, че някои общини спират уличното си осветление, за да пестят, Николов коментира, че държавата се е намесила доколкото може краткосрочно. В по-дългосрочен трябва да се мисли как да се управляват по-добре общините и дружествата и да се направят механизми за по-дългосрочни договори с доставчиците на ток, изтъкна енергийният министър.

Режим на уличното осветление в община Смолян заради поскъпването на тока

Според него държавата е положила усилия компенсациите за бизнеса да са навреме, така че да не се вдигат крайните цени за потребителите.

В "Говори сега" енергийният министър упрекна "Булгаргаз", че не изпълнява добре функцията си на обществен доставчик. По думите му на фона на съществуващите инструменти, управлението на дружеството и ценовите предложения към КЕВР е можело да са значително по-общественополезни.

Той постави под съмнение изнесените данни от "Булгаргаз", според които дружеството е прехвърлило всичките си ползи в размер на стотици милиони левове към българската индустрия.

Светослав Делчев, "Булгаргаз": Атаките към нас са преднамерени

Александър Николов уточни и че никога не е ставало въпрос за приватизация на "Булгаргаз“.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Иво Христов: Надявам се Радев да остане верен на принципите, които заяви
Иво Христов: Надявам се Радев да остане верен на принципите, които заяви
Асен Василев: Проектът за Бюджет 2022 е социален, с грижа за хората
Асен Василев: Проектът за Бюджет 2022 е социален, с грижа за хората