Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Премиерът Петков: Има риск за газовите доставки, ако конфликтът с Украйна излезе извън контрол

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:52, 21.01.2022 (обновена)
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Надявам се, че конфликт няма да има. Ако излезе извън контрол и има мерки, може да има риск за газовите доставки. Това заяви в кулоарите на парламента тази вечер премиерът Кирил Петков.

Вече говорихме с енергийния министър какви са възможностите. Хубаво е, че сме производител на електроенергия. Но мисля, че няма да се стигне до там, допълни той.

Според премиера, събитията от днес са повече риторика, отколкото реална опасност.

Отивам обратно в МС, за да видя дали мога да проведа среща с министъра на отбраната. Проведохме няколко разговора по телефона.

България трябва да настоява за деескалация. Ясно заявяваме позицията, че сме стабилен партньор в алианса на НАТО. Никой няма в региона интерес от тази ескалация, подчерта Петков.

Политическите реакции след руското искане НАТО да се изтегли от България

Всяка държава има суверенно права да решава собственото си бъдеще. Считаме за контрапродуктивно ескалирането на военни мерки, заяви премиерът по време на парламентарния контрол.

България ще бъде конструктивен член на НАТО и ЕС и ще бъдем предвидим партньор. НАТО и Алианса трябва да говорим с един глас. Правителството има обща позиция. В нашите разговори с нашите партньори от НАТО ни благодариха, че виждат предвидим партньор, заяви Петков.

МС: Създават се четири работни групи за сътрудничество с РСМ

Той съобщи още, че на 25 януари ще има работна среща с Република Северна Македония.

Следващата среща не е след 3 - 6 месеца, а е следващия понеделник вечер - това ме радва. Искам от моите министри да имат ясни планове. Това, което сме загубили като 30 години да го обърнем в конструктивна посока. За всички конспиративни теории - ако повече българи може да отидат в РСМ, много от митовете ще изчезнат. Имаме възможност да работим заедно. Имаме огромен потенциал. Важно е правата на българите в РСМ да бъдат защитени. Разбирайки колко е важно добросъседството, аз мисля че имаме само възможност за растеж. Димитър Ковачевски има поглед върху ситуацията.

Нинова: В България има 8 вида собственици на язовири. Печелят частни интереси

Премиерът отговори и на депутатски въпрос за контрола над язовирите.

Проблемът с язовирите е огромен. Имаме язовири в няколко министерства. Имаме разпокъсано управление на тези язовири, а още по-големия проблем - 35 язовира се водят високо опасни, никой от тях не е ремонтиран, допълни Петков.

Ремонтирани са 10 язовира.

Язовир Огоста - побира 410 милиона кубични метра вода. За съжаление водният кос е със статут неизправен. До този момент се изчислява от експерти, че не застрашава живота и здравето на хората, но ние нямаме право още един сезон да изчакаме това просмукване на продължава. Трябва да имаме обща стратегия как да управляваме тези водни тела. Парите за язовири са изхарчени, а опасните не са докоснати. Имаме безхаберие за този ресурс. Тревожно е как толкова стратегически обекти са оставени в безхаберно състояние. В момента нивото се държи на най-ниското. Оценката е, че няма директна опасност за живота и здравето на хората, но просмукването продължава. Трябва нов план. И това разпокъсване между министерства трябва да спре, заяви Петков.

На парламентарния контрол премиерът Кирил Петков съобщи още, че за пръв път ще имаме реална стратегия за младежта. 38% от престъпленията са извършени от хора под 29 години. Трябва да направим превенция. Построяване на 20 центъра за младежко развитие. Огромен приоритет е това. В бюджета ще има огромно финансиране за младежките политики, каза Петков.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Илиан Илиев: Изоставаме във футбола, спрямо други страни
Илиан Илиев: Изоставаме във футбола, спрямо други страни
Подсъдимият за катастрофата с Милен Цветков: Разплаках се, когато разбрах, че е починал
Подсъдимият за катастрофата с Милен Цветков: Разплаках се, когато разбрах, че е починал