НОВИНИ

Политическите реакции след руското искане НАТО да се изтегли от България

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:10, 21.01.2022 (обновена)
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Москва обяви, че руските предложения за гарантиране на безопасността й предполагат извеждане на войските на НАТО от България и Румъния, които са се присъединили към Алианса след 1997.

Последваха полюсни мнения по темата от управляващи и опозиция. От ГЕРБ-СДС поискаха изслушване в парламента на премиера, министъра на отбраната и министъра на външните работи. Премиерът Кирил Петков обясни от трибуната, че Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, а България е суверенна държава, която сама прави своите избори.

От ГЕРБ-СДС настояха правителството и президентът да вземат отношение по темата за руското настояване НАТО да се оттегли от Румъния и България. Държавният глава да свика КСНС, да се свика комисията по отбрана и да се представят действията и плановете за българската отбрана.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа във Фейсбук, че в знаков ден за България като днешният, ясно ще си проличи кой е държавник и кой може да защити българския национален интерес и суверенитет.

Борисов: В знаков ден за България като днешния, ясно ще си проличи кой е държавник

В декларация от парламентарната трибуна от ГЕРБ-СДС определиха искането на Русия като провокация.

Стремежът на Русия е очевидно да отслаби НАТО и де факто да елиминира ефективното членство в Алианса на цяла източна Европа, каза Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ. Подобни провокации правят още по-наложително руската федерация да преосмисли сигналите на агресивност, които излъчва към околния свят и да приеме призивите на всички страни от евроатлантическото пространство за деескалация и за въздържане от политика на дрънкане на оръжия.

Премиерът Кирил Петков дойде в парламента и отговори също с декларация.

От тази трибуна искам ясно да заявя: България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор като член на НАТО. И като такъв решаваме сами да организираме отбраната си в координация с нашите партньори. Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно. Призовавахме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението и стриктно прилагане на международните правни ангажименти.

По-късно пред медиите премиерът обясни още, че в момента е в постоянен диалог както с министрите на външните работи и на отбраната, така и със службите. Ситуацията се следи много внимателно.

Кирил Петков пред НС: България е суверенна държава. Призоваваме Русия да остане ангажирана в конструктивния диалог

А в отговор на въпрос относно информацията за испански военни сили в Черно море каза:

Днес ще имам по-късно вечерта среща с министъра на отбраната и с един от неговите контарадмирали, с които ще обсъдим цялостната позиция.

Позицията на "Демократична България", заявена от Христо Иванов, беше в подкрепя усилията на правителството за развитие на принадлежността на България към НАТО.

Тези изявления днес са поредния елемент от руската стратегия да постави под съмнение ние да изберем в какви съюзи да влезем, да се върнем в ситуацията Великите сили да решат кой да бъдат в НАТО или не. От името на ДБ ние потвърждаваме избора да бъде в НАТО и няма да се поддаваме на руските провокации които искат да ни върнат към т.нар. сфери на влияние.

Президентът Радев: Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, българската позиция трябва да е за деескалация, а напрежението според него идвало от страна на НАТО. Там българският глас обаче не се чувал.

В момента ние се държим като територия, на която някой друг разиграва своите политически ходове. Нашият глас в момента не е ясно какъв е.

Атанас Зафиров обясни, че от БСП ще излязат допълнително с позиция по въпроса.

Карадайъ: България е направила своя геополитически избор отдавна - и той е членство в НАТО и ЕС

Във Фейсбук лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ написа, че нашият суверенен и съзнателен избор е НАТО и ЕС и той не се нуждае от ревизия.

По темата работиха: Ирина Цонева, Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михаела Цонева се класира на полуфинал в Анталия
Михаела Цонева се класира на полуфинал в Анталия
Москва иска силите на НАТО да напуснат България (Обобщение)
Москва иска силите на НАТО да напуснат България (Обобщение)