Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

След срещата Лавров - Блинкен: Диалогът за Украйна ще продължи

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:20, 21.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
Русия
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Диалогът между Вашингтон и Москва за Украйна ще продължи. На спешна среща в Женева първите дипломати на двете страни се договориха следващата седмица Съединените щати да представят писмен отговор на руското искане за гаранции за сигурност.

Блинкен: САЩ ще отговорят писмено на руските предложения по сигурността

Как премина срещата?

Сдържани усмивки и сдържани поздрави.

"В едно от последните си изявления споменахте, че не очаквате пробив от тази среща. Ние също не очакваме пробив. Чакаме отговори на нашите предложения. Те са конкретни и очакваме конкретни отговори", каза Сергей Лавров.

"Сергей, благодаря ви много. Радвам се да ви видя. Моментът е критичен. Прав сте. Не очакваме да разрешим различията си тук днес. Но се надявам и очаквам, да се уверим дали пътят на дипломацията, диалогът остават отворени", отговори Антъни Блинкен.

Двамата дипломати определиха срещата като "откровена". Беше планирана като двучасова. Продължи час и половина.

"Това не е краят на нашия диалог. Следващата седмица, както Антъни Блинкен подчерта няколко пъти, ще получим писмен отговор", каза Лавров.

Сергей Лавров е повдигнал въпроса за руското желание НАТО да не се разширява на изток. Американският държавен секретар обеща писмен отговор на исканите от Русия гаранции за сигурност. Но постави и условия.

"Бяхме ясни: ако руски военни сили преминат през границата на Украйна, това ще се смята за нашествие. Което ще бъде посрещнато с бърз, сериозен и обединен отговор от Съединените щати и нашите съюзници", каза Блинкен.

Лавров: Русия не смята да напада Украйна

В Руския Западен район, близо до границата с Украйна се провежда руска тактическа подготовка. Москва обяви, че през януари и февруари ще проведе серия от учения.

От 9 хиляди километра, от Далечния изток в Беларус пристигат две дивизии от ракетния-зенитен комплекс S-400. Москва обяви, че маневрите са заради съвместно учение с беларуските сили от 10 до 20 февруари.

"Русия никога, никъде, нито един път - чрез официалните си представители - не е заплашвала украинския народ", заяви Лавров.

"От опит знаем също, че Русия има обширна програма за агресия, без военни действия, включително кибератаки, паравоенни тактики и други средства за агресивно прокарване на техните интереси, без открито да използват военни действия. Тези видове руска агресия също ще бъдат посрещнати решаващо, калибриран и единен отговор", каза Блинкен.

Украйна демонстрира готовност за мобилизация при евентуално руско настъпление. В доброволческите формирования край Киев не липсват и жени.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мъри: Стояхме добре организационно, искам повече увереност в атака
Мъри: Стояхме добре организационно, искам повече увереност в атака
Шест гола и три греди в резултатното реми между Лудогорец и Волфсбергер
Шест гола и три греди в резултатното реми между Лудогорец и Волфсбергер