НОВИНИ

Подсъдимият за катастрофата с Милен Цветков: Разплаках се, когато разбрах, че е починал

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:46, 21.01.2022
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Делото за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков върви към финал. Днес подсъдимият за инцидента за първи път даде обяснения пред съда. Кристиан Николов заяви, че минути преди фаталния сблъсък му причерняло, а след катастрофата оказал първа помощ на журналиста.

Подсъдимият отново поднесе съболезнования на близките на Милен Цветков и повече от два часа говори за инцидента. Ден преди катастрофата изпил напитка със странен вкус, от която усетил, че устните му изтръпват, получава сърцебиене и му прилошава. Това се е случило след празненство в дома му, на което имало и непознати. За да заспи по-лесно употребил паста и чай с медицински коноп.

За деня на катастрофата Николов разказа, че не се е чувствал замаян. В района на инцидента обаче му причерняло. Помни силен удар. Видял, че има пострадал в другия автомобил и отишъл да провери състоянието му. Питал го дали е добре и му донесъл вода. След това състоянието на пострадалия започнало да се влошава. Подсъдимият разказа, че му е помагал да диша през цялото време.

Всичко това Николов разказа в съдебната зала в присъствието на журналисти, но там камери не се допускат. Пред медиите той отново не говори.

Сн. БГНЕС, архив

След инцидента Кристиан Николов бил откаран в районно управление, а на следващата сутрин в СДВР. Там полицай му казал, че пострадалият е Милен Цветков и че е починал.

Подсъдимият каза пред съда, че в този миг се е почувствал ужасно и че светът му е свършил. Разплакал се, защото до последно имал надежда, че пострадалият ще оцелее.

Още в деня на катастрофата дал проба за алкохол и наркотици. Разбрал, че пробата за алкохол е отрицателна, а тази за наркотици показала амфетамин и марихуана.

Експертиза установи концентрацията на амфетамини в кръвта на Кристиан Николов

Защитата на Николов смята, че марихуаната в пробата е заради хранителните добавки с медицински коноп. А за количеството амфетамин допускат, че е попаднало чрез шота със странен вкус, който изпил предишната вечер.

"Дали някой нарочно го е направил, или е решил да си направи майтап, или си го е приготвил за себе си, нямам никаква идея", каза Константин Симеонов - адвокат.

За минутите преди инцидента Кристиан Николов разказа, че внезапно му е причерняло и не възприемал какво се случва около него.

"Най-вероятно или е заспиване, или е нещо подобно на изпадане в някакво такова състояние. Дали от умора, дали е свързано с нещата, които са намерени в неговата кръв по някакъв начин, трудно ми е да отговоря", каза Константин Симеонов - адвокат.

До момента по делото бяха представени две ключови експертизи. Според едната Николов седнал зад волана след употребата на амфетамин, марихуана и кокаин. Другата показва, че се движел с близо 100 км/ч.

Обвинението срещу Николов е за умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие. Ако бъде признат за виновен , може да получи от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор.

Следващото заседание е насрочено за 4 март, когато се очаква да започнат пледоариите по делото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Петков: Има риск за газовите доставки, ако конфликтът с Украйна излезе извън контрол
Премиерът Петков: Има риск за газовите доставки, ако конфликтът с Украйна излезе извън контрол
Година по-късно: Все още няма виновни за убитото от кабел с ток момче
Година по-късно: Все още няма виновни за убитото от кабел с ток момче