НОВИНИ

Мая Манолова: Социалното министерство и НОИ не изчислиха правилно пенсиите

bnt avatar logo
от БНТ
19:46, 21.01.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Социалното министерство и НОИ удариха пенсионерите – най-уязвимите в условията на криза, като не изчислиха правилно пенсиите. Това каза лидерът на гражданската платформа „Изправи се БГ“ Мая Манолова в „Още от деня“.

Ощетяването им се състои в това, че увеличението на пенсиите за 2017-2018-2019 г. не е отразено в окончателния преизчислен размер. Така хората са ощетени с 6-10% ръст на пенсиите, обясни Манолова.

„Текстът, който ние приехме в парламента, е пределно ясен. Там се казва, че преизчислението 1,2 на 1,35 за година прослужен стаж, се прави като се вземе първоначалният размер и всички увеличения, актуализации, независимо дали по т.нар. „швейцарско правило“ или по друг начин. Защо решиха да ограбят точно пенсионерите“, пита тя.

По повод новия бюджет, в който се предвижда 850 млн. добавка към пенсиите за първите 6 месеца на годината и от юли пенсиите да се увеличат с очакваните 6,1% средно, Манолова коментира:

„Това е компенсиране, но не в пенсията, а като социална помощ, т.е. приключва края на месец юни и повече пенсионерите няма да получават тази добавка“.

Манолова изясни, че обжалва пред НОИ преизчисляването на пенсиите, защото това е административният ред. След това ще отиде в съда, за да се докаже, че социалното министерство и НОИ са приложили неправилно закона, ощетявайки над 1 милион и 200 000 души.

На въпроса дали ще прави нов политически проект, Манолова каза, че има нужда от социален проект, който да подкрепя хората в условията на криза.

„Ако продължава да има разминаване на дневния ред на хората, на техните социални несгоди и това, което се занимава парламента и правителството, най-вероятно ще има такъв“, допълни тя.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майка на бебе с COVID-19 призовава хората да се ваксинират
Майка на бебе с COVID-19 призовава хората да се ваксинират
Янаки Милев е двоен шампион в Турция
Янаки Милев е двоен шампион в Турция