НОВИНИ

"Булмаркет" пред БНТ: Машинистът, причинил катастрофата на гара "Илиянци", може да бъде уволнен

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
18:24, 21.01.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Два товарни влака се сблъскаха през нощта на гара "Илиянци" в София. За щастие, няма пострадали хора. Товарните композиции са собственост на дружеството "Булмаркет". Влак на същото дружество причини трагедията в Хитрино през 2016 година, когато загинаха хора. Двете композиции е трябвало да превозват гориво, но в момента на удара, цистерните са били празни. Причина за сблъсъка се оказва грешка на един от машинистите.

Двете композиции е трябвало да превозват гориво, но, за щастие, в момента на удара цистерните са били празни. Причина за сблъсъка се оказва грешка на един от машинистите.

"Машинистът от 9-и коловоз просто се заблудил, възприел е разрешаващото указание на сигнала от 8-и коловоз, че е за него и потеглил. Предприема екстремно спиране, но, за съжаление, спирачният път не му е бил достатъчен за да спре", каза Кирил Костадинов - главен ревизор по безопасността на движението в НКЖИ.

Два товарни влака се сблъскаха на гара "Илиянци" (Снимки)

От "Булмаркет" са започнали вътрешна проверка по случая. Пробите за алкохол и наркотици на двамата машинисти са отрицателни. Машинистът, причинил катастрофата, е с дългогодишен стаж в железниците.

"Беше започната дисциплинарна проверка по случая, ако тези данни се потвърдят ще му бъде наложена дисциплинарно наказание", заяви Светослав Първанов - зам.-изпълнителен директор на "Булмаркет".

От частния превозвач казват, че двете композиции са се движили с около 15 км/час.

Според експерта професор Симеон Ананиев сблъсъкът е можел да се избегне, ако у нас е била въведена автоматичната локомотивна сигнализация.

"Това представлява на по-обикновен език в локомотива на таблото да има светофар, който да му свети и той да е свързан с двигателя, когато светне червено не можеш да тръгнеш или ако се движи локомотивът - спира".

Заради инцидента временно беше нарушен графика на пътническите влакове в района на гарата.

Движението на влакове през гара "Илиянци" е възстановено

В ранния следобед дерайлиралите локомотиви бяха изтеглени от жп трасето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Донски се класира на финал по двойки в Тунис
Донски се класира на финал по двойки в Тунис
Десподов недоволен от равенството на Лудогорец
Десподов недоволен от равенството на Лудогорец