НОВИНИ

Нинова: В България има 8 вида собственици на язовири. Печелят частни интереси

Милена Кирова
от Милена Кирова
22:24, 21.01.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Въпросът за язовирите е въпрос на национална сигурност. Това коментира по време на парламентарния контрол тази вечер вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Има една народна поговорка - вода газим, жадни ходим. Хората плащат повече за вода. Нямаме поливни системи. Отнасяме се безхаберно към водните ресурси. Има лобизъм, има корупция, има частни ВЕЦ-ове, накацали по реки и язовири. От тях печелят частни интереси. Водени сме от желанието да има ред, заяви Нинова.

Откакто встъпихме в Министерството на икономиката и индустрията - денонощно се опитахме да направим цялостен преглед на язовирите в България. Нямаше институция в държавата, която да можеше да каже колко язовира има, чия собственост са, за какви пари и в какво състояние. В България има 6844 язовири. Един е собственик на водата, друг на стената, трети на водата. Първи проблем. Вижте как е разпределена собствеността: 4962 броя са общински, 719 в Министерство на земеделието, на Министерство на икономиката и индустрията - 499, друга собственост - неизяснена, плюс язовири на Министерството на отбраната. 144 са частна собственост. Министерство на енергетиката - 38 броя. Държавна собственост - 13 броя. Току-що ви представих първия проблем - 8 вида собственици на язовири. Държавно предприятие - управление и стопанисване на язовири - 547 язовира. От тях има публична общинска собственост, има такива със съдебен спор. Това предприятие осъществява технически мониторинг, обясни Нинова.

През 2018 г. предишното правителство е приело промени в Закона за водите - в 3-месечен срок общините, които не могат да стопанисват язовирите, да ги дарят на държавното предприятие. Резултатът: 2717 заявления има за прехвърляне към края на 2018 г. Отказ от областните управители - 1363 броя, допълни Нинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17-годишно момиче е с опасност за живота, блъснато от автобус в София
17-годишно момиче е с опасност за живота, блъснато от автобус в София
Сагата "Джокович" - между политиката и спорта
Сагата "Джокович" - между политиката и спорта