НОВИНИ

Лена Бориславова в "Панорама": Ще се ръководим от конкретни резултати за РСМ

bnt avatar logo
от БНТ
21:40, 21.01.2022
21516
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

България е категорична в позицията си, че е суверенна държава и има правото да определя какви войски и при какви условия да преминават през нейна територия. Това коментира в "Панорама" началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова. В момента не е взето като решение на правителството да поиска допълнителни сили от НАТО, допълни тя.

Бориславова определи като основен успех от посещението на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония надграждането на диалога, който по думите ѝ е "замръзнал". Диалогът трябва да е в посока да се фокусираме върху общите ни черти, докато решаваме всичките ни проблеми, допълни тя.

Новото, което постигна това правителство и това посещение, е че РСМ потвърди, че тя няма никакви териториални претенции във връзка с използване на краткото и дългото географско наименование. Това е едно от условията, залегнали от наша страна към РСМ и ето, че в навечерието на нашето посещение, ние имаме изпълнено това първо условие, обясни Бориславова.

Според нея в момента се отваря една нова страница в начина, по който ще тече дискусията с РСМ, без да се отстъпва от националния интерес.

Мога да потвърдя, че работата е динамична, доброжелателна и приятелски настроена. Но това, че някой се държи добронамерено, не означава, че ние ще отстъпваме от нашата позиция, подчерта Бориславова.

Не бих искала да влизам в твърдения за грешки на предишни управления, факт е, че в момента вече имаме двустранен диалог и македонското правителство е готово да дойде у нас и да разговаря открито, допълни тя.

Срещата Петков - Ковачевски: За какво се договориха двамата премиери

Румен Радев в качеството си на президент може да бъде както партньор на управлението, така и негов коректив. Критиката не е лошо нещо тогава, когато е заслужена, коментира Бориславова.

По темата за разделението относно ваксините и сертификатите и готовността на правителството за постоянен диалог, тя обясни: Ние не можем да игнорираме една или друга част от обществото, защото считаме, че взимаме по-добрите решения.

За никого не е тайна, че българското общество е противопоставено вътрешно само на себе си по темата за ковид кризата, както например в Австрия, допълни Бориславова.

Петков: Зеленият сертификат ще отпадне при 60% ваксинация или при 5% заетост на интензивните легла

По повод днешните представени мерки от премиера Кирил Петков, тя обясни, че всеки български гражданин и институция ще има възможност в поне 5-дневен период от време да предвиди как се движи управлението на тази криза, да знае какво го очаква на следващия ден.

Отново по темата за РСМ Бориславова обясни - ние ще се ръководим от резултати: ако работните групи успеят да напреднат, тогава считам, че можем да говорим за по-оптимистичен завършек, но не и преди да имаме резултати. Аз не бих прибързала със заключения, но оставам оптимист, каза Бориславова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева: Необходим е консенсус и предвидима външна политика
Захариева: Необходим е консенсус и предвидима външна политика
Валежите спират, но остава много студено
Валежите спират, но остава много студено