НОВИНИ

Петков: Зеленият сертификат ще отпадне при 60% ваксинация или при 5% заетост на интензивните легла

европейските зелени сертификати ваксинация валидни 270 дни
bnt avatar logo
от БНТ
18:40, 21.01.2022
Чете се за: 03:45 мин.
Още
Слушай новината

Има предложение за премахване на зеления сертификат за България, при постигане на един от двата критерия: достигане 60% на ваксинация с две дози или когато всичките интензивни легла в страната паднат на заетост от COVID-19 на 5% и надолу. Това обяви на брифинг министър-председателят Кирил Петков.

"С други думи, когато вълната е преминала, тогава зеленият сертификат предлагаме да отпадне. Това е предложение, което ще се дискутира в следващите дни", допълни премиерът и каза, че ако заболяемостта се вдигне, сертификатът отново ще се въведе.

За пътуване навън ще се съобразяваме с европейките мерки, допълни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Засега у нас не се приемат промени в срока на действие на сертификата, нито с този за бустерната доза, нито този за антитела, каза той.

"Понякога потъваме в цифрите и подробностите и губим голямото. Голямото е: 95% от умиращите са неваксинирани. Точка. Това обяснява всичко. Това обяснява и защо слагаме 60% и защо искаме да убеждаваме хората и защо имаме всички ваксини и продължаваме да внасяме и предлагаме. Без този ключов фактор, всичко друго са подробности", обясни доц. Кунчев.

Кирил Петков информира още, че е оптимизиран моделът за управление на кризата.

Клъстерите стават от 6 на 5 региона. "Това дава много добър шанс в области в България, в които има ниски нива на интензивни легла, да прехвърлят интензивните случаи към съседните области. Така може да се намали рискът от затваряне на области", каза Петков.

Добрата новина е, че засега вариантът на ковид не води до много високи нива на заетост на интензивните легла, допълни премиерът.

Той обаче обяви, че Регион 1, който включва София - град, София - област и Благоевград се очаква след 5 дни да влезе в етап 3. Това ще се случи и в Регион 5, който включва област Ямбол. "Това означава, че ще се влезе с меки, но ограничителни мерки след 5 дни", каза Петков.

На сайта на правителството https://coronavirus.bg/ вече всеки ще може да види какво се случва с регионите и какви са ограничителните мерки.

Доц. Кунчев уточни, че на база на опита от предишните три вълни, тази е много динамична, ще обхване повече хора, но по-бързо стават нещата.

По думите му в някои области на места вече са стигнали пика. В някои региони има лек спад в интензивните легла, което означава, че в рамките на две-три седмици тази вълна ще обхване цялата страна и ще започне постепенно нормализиране. Доц. Кунчев очаква до края на февруари, че ще влезем във фазата на нормализиране.

В момента ученическата възраст влезе като първа по заболяемост, потвърди Кунчев. Не се наблюдават засега много тежко протичащи заболявания при децата, но все пак сме в началото на вълната, допълни той.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния свиква Съвет по сигурността след искането на Русия
Румъния свиква Съвет по сигурността след искането на Русия
Джип се заби в лек автомобил в Пловдив (СНИМКИ)
Джип се заби в лек автомобил в Пловдив (СНИМКИ)