Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Нинова: При язовирите заварихме хаос, липса на контрол и безотговорност

от БНТ
17:00, 19.01.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
нинова язовирите заварихме хаос липса контрол безотговорност
Слушай новината

Вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова отговоря на актуални въпроси в нейния ресор по време на блицконтрол в Комисията по икономическа политика и иновации.

По време на контрола тя постави акцент върху малките и средни предприятия, както и помощта, която ще им бъде оказана по отношение на ковид кризата и кризата с цените на енергоносителите.

„В проекта за бюджет, който ще предложи Министерски съвет за 2022 г., се предвиждат редица такива мерки, като подпомагане с изплащане от страна на държавата на средства към фирмите за разликата от увеличението, но не повече от 35%, това са около 450 млн. На енергоразпределителните дружества - 410 млн. помощ, на фирмите мярката „Запази ме“ - 60 на 40, както и за запазване на работните места и помощ на работниците - увеличението на ваучерите от 80 лв. на 200 лв., с които ще може да се заплаща и комунални услуги“, заяви вицепремиерът.

Нинова посочи, че има доклад от проверяващите органи, както и прокурорска преписка, която се отнася до 500-те милиона, отпуснати с постановление на Министерски съвет на ДКК и оттам на „Монтажи“ за ремонти на язовири.

Темата с язовирите Корнелия Нинова определи като много сложна и объркана:

„Въпросът с язовирите е изключително сложен и объркан, заварихме пълен хаос. Няколко министерства упражняват собственост върху различни язовири, има поне 4 - 5 институции с почти застъпващи се правомощия, бих нарекла това пълна безотговорност“, категорична бе тя.

Нинова припомни, че назад във времето е имало много случаи на преливане на язовири, заливане на населени места и нанасяне на щети, но досега никой не е понесъл отговорност за това.

Като трети проблем тя посочи решението на правителството на „Борисов 3“ за прехвърляне от общините към Държавно предприятие на общински водоеми и язовири.

По думите на Нинова Министерството на икономиката и индустрията изготвя цялостен анализ за състоянието на сектора в страната по отношение на собствеността, контрола и законодателни промени с една цел - язовирите на България да се използват целесъобразно.

„Общата цел е водите на България да се използват целесъобразно, но и най-вече на пролет да не виждаме страховитите картини, които сме виждали много пъти - на залети населени места, на унищожено имущество, на страдащи хора, не дай боже и загинали“, обобщи темата вицепремиерът.

Един от приоритетите на министерството, които Нинова очерта, е намаляване на бюрокрацията и облекчаване на административната тежест, която е обхванала бизнеса.

„Едно от първите неща, които направихме, е да поканим работодателските организации. Заедно с тях изготвихме списък с актове, които пречат на бизнеса точно в тази посока. Списъкът вече върви към 100 броя“, обясни Нинова.

Тъй като индустриалните зони остават в Министерството на икономиката и индустрията, вицепремиерът заяви, че има направен проект за бюджет за инвестиции в този сектор.

„Не само централното ръководство, но и зоните дадоха своите проекти за изграждане на инфраструктура, какво им е необходимо, за да се усъвършенства инфраструктурата“, заяви Нинова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БФС обяви програмата в елита до 24-ия кръг
БФС обяви програмата в елита до 24-ия кръг
Прокурорската колегия на ВСС прие Становище по повод декларацията на управляващите с призив за оставка на Гешев
Прокурорската колегия на ВСС прие Становище по повод декларацията на управляващите с призив за оставка на Гешев