НОВИНИ

За над 3,5 милиона лева: Незаконни ремонти на два язовира в Елховско

bnt avatar logo
от БНТ
20:55, 29.09.2021
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Незаконни ремонти на два язовира в Елховско за над 3,5 милиона установи Дирекцията за национален строителен контрол. Вместо авариен е извършен основен ремонт на двете съоръжения. Предстои да бъде издадена заповед за спиране на единия от строежите и премахването на новоизграденото.

Ремонтите на язовир Пчела и Малък манастир започнали през пролетта. Дигите били компрометирани и се нуждаели от възстановителни дейности. Преди три месеца новият областен управител на Ямбол установил, че се извършва основен ремонт. Подаден е сигнал до ДНСК за законосъобразността на строежите. От там констатирали, че обектите нямат строителни разрешения.

"Когато отидохме на място това, което видяхме е, че единият обект е изцяло завършен - този, който е язовир Пчела. Другият обект - срокът му е удължен с още два месеца за завършването и се строи усилено също, за да се довърши ремонтът", заяви Георги Чалъков, областен управител на Ямбол.

И двата язовира са държавна собственост. Възложител на обектите е Държавната консолидационна компания. Финансирането е с държавни средства, отпуснати за ремонт на язовири в цялата страна. Изпълнител е държавната фирма "Монтажи". След завършване на ремонтните дейности съоръженията се предават на държавното предприятие за стопанисване на язовирните стени.

"Тук има още един абсурд, защото това държавно предприятие работи на територията на област Ямбол и област Стара Загора. Имат над 150 обекта за които отговарят с 5 човека персонал", допълни Георги Чалъков.

Строително разрешение за извършване на дейности по двата язовира е трябвало да бъде издадено от община Елхово, след представяне на необходимите документи. Такива обаче не са внесени в общината. От там в началото на годината е подаден сигнал за извършване на строителни дейности по изграждане на път до язовирите без разрешително, но реакция от контролните органи не е последвала. Днес строителството на язовир Пчела е изцяло завършен. Продължават строителните дейности на стената на язовир Малък Манастир.

"Имаше пропуск, на самата стена излизаше вода и се наложи дълги години да го държим на кота нула, с цел да не направим някакви поразии по поречието надолу със съседните села", каза още Георги Хаджиев, кмет на село Малък манастир.

Потърсихме становището на ДНСК по казуса, но не получихме отговор. Заради незаконността на строежите трябва да бъде издадена заповед за разрушаване. Новината предизвика недоволство сред местните.

По сега действащото законодателство изграденото на двата язовира не може да се узакони. Няма законов ред в случая за въвеждане в експлоатация на новите съоръжения. А за разрушаването на направеното отново ще бъде платено с държавни средства.

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистите ни до 21 години с поредно поражение
Волейболистите ни до 21 години с поредно поражение
Оглед на композициите на младите гимнастички се проведе в зала "Раковски"
Оглед на композициите на младите гимнастички се проведе в зала "Раковски"