НОВИНИ

Установени са нарушения при строежа на АМ "Хемус" и ремонт на язовири

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:17, 09.09.2021
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Три участъка от АМ "Хемус" от девет проверени са без всички необходими разрешителни за строеж, същото се отнася и за стените на 10 язовира. Това е установила проверката на ДНСК. За тях съобщиха регионалният министър Виолета Комитова и икономическият Кирил Петков.

По думите на Комитова сме свидетели на ужасяваща практика за много пари. В отговор от ГЕРБ-СДС обвиниха регионалното министерство в хаос и безпътица при управлението на строителните дейности и на целия административен процес.

При извършената проверка от 27 август до 7 септември тази година най-драстични нарушения при строежа на магистрала "Хемус" са открити в района на пътен възел "Плевен" и "Летница".

При Плевен се работи без да са готови нужните документи за строителство. А при участък Летница според министър Комитова нарушенията са още по-драстични - там не са приключили и отчуждителните процедури върху земята.

Министър Комитова: Установихме незаконно строителство по три отсечки на АМ "Хемус"

"Ние го наричаме незаконно строителство, защото се прави без разрешение за строеж и няма фирма, която да отговаря за това", каза министър Комитова.

Незаконното строителство според Комитова може да доведе до проблеми с качеството на изпълняваните обекти и липсата на отговорност. Как ще продължи строителството на автомагистрала "Хемус" след откритите нарушения?

"При тези условия е много трудно да се каже как ще продължи, тъй като в участък 4 някаква фирма е копала, извозвала земни маси, копала е върху неотчуждени имоти. Възникват въпроси защо собствениците не реагират. Имаме, на практика, анонимен строител, на когото не можем да търсим никаква отговорност, така и съответно нямаме никаква гаранция за качество", допълни Комитова.

В отговор от ГЕРБ-СДС обвиниха регионалното министерство в безсилие да управлява и попитаха защо не се строи автомагистрала "Хемус".

ГЕРБ: Пътното строителство е в застой

"В Министерството на регионалното развитие е настъпил тотален хаос, безпътица и безсилие да се управлява целия административен процес, както и структурите, които са към министерството. Аз питам строи ли се автомагистрала "Хемус" в тези участъци, които имат разрешение за строеж, строи ли се със същите темпове на растеж, с които се строяха преди четири месеца. Отговорът е не", смята Петя Аврамова, бивш министър на регионалното развитие.

Министър Петков съобщи и за проверка на язовирите. От ремонт се нуждаят над 416, при 10 вече е извършен такъв, но и при 10-те няма документи за ремонт на язовирната стена.

"Нито една няма строително разрешение. Аз питам кой може да поеме отговорността, ако тези стени се напукат, кой ще поеме отговорността, ако се случи някаква авария", попита Кирил Петков.

Министър Петков е изпратил документите до прокуратурата и ще има още уволнения в Държавната консолидационна компания.

"В момента наблюдаваме прогресивно казване на неистини и от друга страна една математическа функция, което клони към нула за свършената работа", смята Лъчезар Борисов, бивш министър на икономиката.

От ГЕРБ-СДС се обявиха срещу спиране работата на инфраструктурни обекти и отбелязаха, че през последните 4 месеца според тях служебният министър Кирил Петков "не е свършил нищо".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Талибаните задържаха афганистански журналисти, отразявали протестите в Кабул
Талибаните задържаха афганистански журналисти, отразявали протестите в Кабул
Издирват 15-годишно момиче, изчезнало в морето край Китен
Издирват 15-годишно момиче, изчезнало в морето край Китен