НОВИНИ

Министър Комитова: Установихме незаконно строителство по три отсечки на АМ "Хемус"

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
11:00, 09.09.2021
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова и министърът на икономиката Кирил Петков дадоха съвместна пресконференция на тема "Незаконно строителство".

Поводът за срещата е съобщение от регионалния министър Виолета Комитова за незаконно строителство по магистрала "Хемус". От проверени 9 участъка, в три от тях са открити нарушения - в пътен възел "Плевен" и пътен възел "Летница".

"Първата ми проверка беше на пътен възел на отсечка 6, с известната автокъща, която заварих със скъпа, лъскава и чисто нова строителна техника. Там установихме незаконно строителство. След това получихме сигнал, от Горско стопанство, след няколко седмици, за незаконни насипи, извършвани от магистрала "Хемус" в горска територия. Съсипани са 187 декара гора. Трябваше да отидем да видим какви щети сме нанесли на природата, кой е копал и кой е правил нещо при този строеж", каза регионалният министър.

В пресконференцията участваха още началникът на ДНСК арх. Влади Калинов, както и заместник регионалният министър арх. Иван Шишков. Министър Комитова обясни, че е възложила доклад на дирекция "Независим строителен контрол".

"Докладът трябваше да бъде направен първо на "Хемус", на място. За да проверим цялото трасе, "Хемус" се състои от 9 отсечки, по отсечки 1, 2 и 3 се строи с разрешение за строеж, ние установихме незаконно строителство по 4, 5 и 6, а отсечки 7, 8 и 9 още са със неизяснено трасе", уточни Комитова.

На въпрос на БНТ как ще се строи АМ "Хемус" при тези нарушения, Комитова отговори:

"При тези условия е много трудно да се каже как ще продължи, тъй като в участък 4 някаква фирма е копала, извозвала земни маси, копала е върху неотчуждени имоти. Възникват въпроси защо собствениците не реагират. Имаме, на практика, анонимен строител, на когото не можем да търсим никаква отговорност, така и съответно нямаме никаква гаранция за качество".

В строителството законност означава разрешение за строеж, уточни регионалният министър. Тя обясни, че със същата тема за незаконно строителство при язовирите у нас се е сблъскал и министърът на икономиката Кирил Петков, който също е възложил проверка на дирекция "Независим строителен контрол".

Петков съобщи подробности за проверката на язовирите. От ремонт се нуждаят над 416 язовира. При десет от тях вече е извършен такъв, но министърът обяви, че и при десетте няма документи за ремонт на язовирната стена.

При авария не се знае кой ще носи отговорност, затова министърът на икономиката каза, че ще изпрати документите до прокуратурата и ще има уволнения в Държавната консолидационна компания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дания обвързва социалните помощи за мигранти с полагане на труд
Дания обвързва социалните помощи за мигранти с полагане на труд
Омбудсманът: Участието в преброяването трябва да е съобразено с възможностите на гражданите
Омбудсманът: Участието в преброяването трябва да е съобразено с възможностите на гражданите