НОВИНИ

Димо Гяуров: Много важно е България да демонстрира решимост да не допусне пришълци на своя територия

bnt avatar logo
от БНТ
09:04, 09.09.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Оградата по границата не може да ни спаси, но тя е много важна, най-малко от гледна точка на психологическия ефект върху потенциалните мигранти. Според мен е много важно България да демонстрира решимост да не допусне пришълци, така да ги наречем, на своята територия и този път като че ли всички държави от ЕС имат тази нагласа, защото си извадиха поуките. Това коментира в "Денят започва" по БНТ Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

Относно опасността от нов мигрантски натиск през южната ни съседка Турция, Гяуров обясни:

Този път Турция е в друго качество и друго състояние, нека да не забравяме, че вече има 3,5 млн. сирийски бежанци на нейна територия и най-важното - отношението към Сирия и Афганистан не е едно и също.

Според Гяуров извън Турция, потенциалните мигранти имат няколко посоки:

На северозапад и североизток в бившите съветски републики, но там твърдо стоят геостратегическите интереси на Русия, а президентът Путин няколко пъти недвусмислено съобщи, че няма да допуснат хора, от които биха могли да се появят терористи и да създадат проблеми за Русия.

Остават Иран и Пакистан - в Пакистан вече има едно огромно количество афганистанци, на територията на Иран е по-малко вероятно да има подобни потоци, смята експертът.

На този етап ми се струва, че като че ли не сме много готови да спрем потока, но по отношение на тези, които минават от месеци, ми се струва, че всички държавни служби се справят, допълни Гяуров.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахнаха паметника на генерал Робърт Лий във Вирджиния (Снимки)
Премахнаха паметника на генерал Робърт Лий във Вирджиния (Снимки)
Мартин Димитров, ДБ: Преизчисляването на пенсиите трябва да стане от 25 декември
Мартин Димитров, ДБ: Преизчисляването на пенсиите трябва да стане от 25 декември