Председателят на бюджетната комисия: Предлагаме по 120 лв. за пенсионерите до края на годината, после актуализация на пенсиите

от БНТ
08:16, 09.09.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Вчера имахме извънредно заседание на бюджетна комисия и успяхме да разрешим казуса, така че да бъде в полза на пенсионерите и в същото време да могат да имат едни по-сигурни дни след Нова година. Това обясни в "Денят започва" по БНТ Любомир Каримански, председател на Комисията по бюджет и финанси и депутат от "Има такъв народ".

Ще предложим от 1 октомври до края на годината пенсионерите да получат по 120 лв., като от 25 декември да влезе в сила актуализация на пенсиите и минималната да бъде 370 лв. и да се актуализират, така че да не останат пенсионерите без допълнителен приход и за следващата година, обясни Каримански.

В министерството на труда и социалната политика има ресурс и за първите три месеца на 2022 г. за допълнителни още 50 лв добавка към пенсиите, каза още Каримански.

На въпрос какво ще се случи, ако не се приемат тези предложения, Каримански обясни:

Никой не може да прогнозира какво ще стане в пленарна зала, силно се надявам обаче, това което са гласували парламентарните групи на бюджетната комисия да бъде функция и в пленарна зала.

Корнелия Нинова: Няма да отстъпим от добавките от 120 лв. за пенсионерите и преизчисляване на пенсиите

Нарастването на жилищните кредити и особено несъществуването на мораториум по кредитите създава една опасност за ипотечното кредитиране, да не забравяме индекса на инфлацията, която се задава, а индексът на инфлацията ще бъде много сериозен, каза още председателят на Комисията по бюджет и финанси.

Час по-скоро трябва да имаме една ясна картина както за ипотечните кредити, така и за корпоративния сектор и физическите лица. Тогава могат да се вземат мерки, допълни Каримански.

Според него, риск за банковия сектор не може да се каже, че има.

И още - ще се стигне ли до ситуация от необходимост от нов държавен дълг - вижте повече подробности във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Румен Гечев, БСП: Спорът в момента е за 150 млн. лв, които са 0,37% бюджетен дефицит
Румен Гечев, БСП: Спорът в момента е за 150 млн. лв, които са 0,37% бюджетен дефицит
Министър Денков: При 10% заразени ученици или учители преминаваме към онлайн обучение
Министър Денков: При 10% заразени ученици или учители преминаваме към онлайн обучение