НОВИНИ

Скандал заради 9 септември в НС, от ДБ напуснаха залата

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:32, 09.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нов скандал в пленарната зала заради днешната дата 9 септември, на която през 1944 г. в България се извършва преврат, положил началото на 45-годишния комунистически режим.

В декларация от името на парламентарната група на „Демократична България“ Атанас Атанасов припомни, че през 2000 г. 38-ото Народното събрание прие закон, който обявява комунистическия режим за престъпен.

„Макар и този закон да е декларативен, в него са изредени редица престъпления, извършени по отношение на цели групи от българското население. Хора, преследвани заради своите убеждения и произход“, каза Атанасов.

„Част от вашите родители тази вечер ще празнуват. От тук нататък всяко изречение от ДБ трябва да го възприемаме като карикатура“, реагира остро Александър Симов от БСП.

Думите на Симов бяха приети бурно в редиците на „Демократична България“, чиито депутати напуснаха пленарната зала.

Позиция заеха и от парламентарната група на „Има такъв народ“.

„В нашата парламентарна група няма деца на партийни величия“, каза от трибуната Тошко Йорданов и допълни: „9 септември е черна дата в българската история, каквото и да разправят бившите комунисти“.

„Не милвайте паметника на Тодор Живков в Правец, не му разтривайте ушите. Нищо добро няма да получим за бъдещето от това, че се разделяме за миналото. Хората трябва да могат да си простят“, изрази позицията на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Арман Бабикян.

„Призоваваме за смирение. Смирете се пред паметта на нашите предци и пред паметта на жертвите. Смирете се в името на България“, каза Петър Николов, ПГ на ГЕРБ-СДС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров е 1/4-финалист и на двойки на US Open
Пьотр Нестеров е 1/4-финалист и на двойки на US Open
Джокович отново загуби първия сет, но продължава по план на US Open
Джокович отново загуби първия сет, но продължава по план на US Open