НОВИНИ

Хасан Адемов, ДПС: За да се решат проблемите в социалната сфера, трябват реформи

bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 09.09.2021
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

В пенсионната система много трудно може да има добри, много добри и най-добри решения. Възможните решения са тези, които се приемат от Народното събрание. Това заяви в "Още от деня" зам.-председателят на Комисията по труда и социалната политика и депутат от ДПС Хасан Адемов.

Социалните плащания, нивата на социална защита в България са зависими от това какъв е брутният вътрешен продукт, какъв е броят на заетите, какви са доходите в страната, коментира Адемов.

"Ако искаме да не сме последни по доходи и по нива на социалната защита в ЕС, като общество трябва да платим тази цена. Народните представители са тези, които трябва да преценят дали трябва да бъде платена тази цена или не. В случая Народното събрание плати тази възможна цена, допълни той.

"От ДПС предложихме като единствена мярка в бюджета на ДОО антикризисна временна мярка, свързана с COVID кризата. Това са тези допълнителни 120 лева към размера на пенсиите в момента", посочи Адемов.

По думите му решението на ДПС да не подкрепи преизчисляването на пенсиите сега е, защото е било нужен баланс, чрез който да бъдат подкрепени всички секторни политики - и пенсионерите, и бизнесът, за да може финансовият ресурс да стигне до засегнатите от COVID кризата сектори.

Хаосът с пенсиите: Трети ден депутатите гласуват актуализацията на ДОО

На въпрос дали приетата временна мярка за доплащане на 120 лева към пенсиите не е предизборен опит за купуване на гласовете на пенсионерите, както заявиха в НС днес от ИТН, Хасан Адемов беше категоричен, че нито една политическа партия досега с предизборни плащания не е печелила парламентарни избори. Социалните плащания не могат да обърнат нагласите на българските избиратели, подчерта той.

Зам.-председателят на Комисията по труда и социалната политика обясни, че за да се решат проблемите в социалната сфера, трябват реформи, които да обезпечат висок ръст на брутния вътрешен продукт.

На този етап не може да се говори за увеличение на осигурителните вноски, защото това няма как да ликвидира дефицита от над 6 млрд. лева. Приходите могат да дойдат от висок ръст на БВП, повтори той.

Хасан Адемов посочи, че мярката за втората година майчинство от 650 лв. влиза от 1 октомври, каза той.

Председателят на бюджетната комисия: Предлагаме по 120 лв. за пенсионерите до края на годината, после актуализация на пенсиите

Адемов отбеляза, че майчинството може да се стимулира чрез гъвкаво работно време, възможност за съчетаване на семейните с трудовите ангажименти, така ако майката се върне на работа през втората година ще има по-висок доход.

Той се спря и на актуализацията на бюджета на НЗОК, като поясни, че тя е свързана единствено с мерките заради COVID кризата. Вкарването на други елементи в тази актуализация дискредитира идеята за това тя да е антикризисна, ориентирана към COVID мерките.

Президентът няма право да обвързва приемането на актуализацията на бюджета с насрочването на парламентарните избори. Така той нарушава конституцията, коментира Хасан Адемов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирват 15-годишно момиче, изчезнало в морето край Китен
Издирват 15-годишно момиче, изчезнало в морето край Китен
Какво приеха депутатите по бюджета на Държавното обществено осигуряване?
Какво приеха депутатите по бюджета на Държавното обществено осигуряване?