НОВИНИ

Хаосът с пенсиите: Трети ден депутатите гласуват актуализацията на ДОО

Николай Минков
от Николай Минков
12:10, 09.09.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

След три дни дебати по актуализацията на бюджета за Държавното обществено осигуряване, в Народното събрание се стигна до две предложения.

Едното е подкрепено от извънредната бюджетна комисия. То предвижда допълнителна добавка към всички пенсии за месеците октомври, ноември и декември, както и актуализация на пенсиите от 25 декември с 1.35 коефициент осигурителна тежест - повишение на минималната пенсия от 300 на 375 и на максималната - от 1450 до 1500. Освен това от 1 октомври е предложено, увеличение на обезщетението за втора година майчинство от 650 лв.

Има още едно предложение, което би трябвало да се гласува в пленарна зала и на което БСП държат твърдо - индексацията на пенсиите да не е от 25 декември, а от 1 октомври - заедно с добавките от 120 лева.

От финансов, дебатът се превърна в политически и отново се стигна до скандали, нападки, персонални обиди и квалификации.

"Всички вие и ние декларирахме, че искаме да влезем в това НС, за да възстановим държавността, да възстановим законността, да направим българския парламент да работи съобразно закона и съобразно правилника. Вие надминахте най-уродливите практики на ГЕРБ. Те никога не са си позволявали на трето гласуване да вкарват трети доклад", заяви Георги Свиленски от "БСП за България".

"Има право г-н Свиленски, допусна само една грешка, че да възстановим държавността беше мото на ДПС в тази кампания, изписано навсякъде, от първия до последния ден на всички наши документи, и на автобуса", отговори Йордан Цонев от ДПС.

"Хубаво е БСП да почнат да работят, защото г-н Свиленски изрича лъжи, че НС приехме, Не, вие приехте, двете комунистически партии, ДПС И ГЕРБ, Приехте нещо, което би могло да доведе до вдигане на данъци и теглене на заеми, защото така или иначе тая държава е фалирана само от комунистическо управление", коментира Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН.

Пак скандали в НС: Депутатите върнаха бюджета на ДОО в бюджетна комисия

"Трябва да е ясно и още нещо: дори залата, мнозинството, с изключение на ГЕРБ, които имат предложение актуализацията да влезе в сила от 1 октомври, а не от 25 декември, подкрепят това предложение, трябва да е ясно, че до края на годината българските пенсионери няма да вземат актуализирани пенсии", каза Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Наистина има биполярно разстройство в някои от парламентарните групи и това очевидно е групата на ГЕРБ. Нека да припомня: групата на ГЕРБ предложи параграфът с актуализацията и преизчисляването на пенсиите да отпадне, отворете си предложенията, г-жо Атанасова, вие сте против актуализацията, която предлага служебния кабинет", отговори Мая Манолова - председател на ПГ на ИБГНИ.

"Тези дни нашите колеги от ГЕРБ попрекалиха с демагогията, защото те казваха следното нещо: от самото начало няма нужда от актуализация на бюджета. Даже казваха ГЕРБ, че тази актуализация трябва да бъде оттеглена, защото един колега обясни, че било като бъркане в контакта, а сега ни обясняват други работи", заяви Мартин Димитров от "Демократична България".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роберто Манчини: Никога не е лесно да вкараш пет гола
Роберто Манчини: Никога не е лесно да вкараш пет гола
Пет години по-късно България отново вкара четири гола в един двубой
Пет години по-късно България отново вкара четири гола в един двубой