НОВИНИ

Млада жена, израснала в дом и под запрещение, помага на други като нея

bnt avatar logo
от БНТ
17:53, 09.09.2021
Чете се за: 03:42 мин.
Регионални
Слушай новината

Ели от Добричкото социално предприятие "Чудната градина" има собствен проект за подкрепа на момичета като нея. Тя е отгледана в дом за деца с интелектуални затруднения и допреди няколко години е била под запрещение.

Разказвали сме ви подробно за този термин, който отнема възможността на такива хора да взимат решения за собствения си живот. Днес Ели иска да отвори вратите на света за младите жени с подобни проблеми.

Елица Маринова спечели трета награда от конкурса за идейни проекти "Мечтай смело!" на Българския фонд за жените.

"Аз отдавна мечтаех да пиша проект и това ми се сбъдна. Бях на феминистки лагер във Варна и обсъждахме какви са идеите за проект, целите, самият проект как да се оформи, за да се осъществи", разказва Елица.

За самото обучение Елица е избрана чрез конкурс.

"Тя беше на едноседмично обучение, на което за първи път получи удовлетворение от това, че други хора се възхищават на нейните успехи, а те не са малко, и на нейната борбеност. Тя наистина е преживяла неща, които повечето дори не са сънували, че може да се случат. Придоби куража и смелостта в това да работи и наистина да сбъдва мечтите си", споделя Мария Методиева, ръководител на социално предприятие "Чудната градина".

Ели е отгледана в бившия дом за деца с умствено изоставане в село Крушари. Тя е сред първите момичетата, на които беше свалено запрещението, благодарение на усърдната работа на Мария Методиева и нейната фондация "Св. Николай Чудотворец".

"Не знам дали другите хора могат да си дадат сметка за това, ако си тръгнал от място, наречено "дом" и то за деца с умствено изоставане, колко трудно може да преодолееш най-елементарни пречки, дори от битов характер. Тя стигна един много значителен напредък, както и всички останали, които участваха тогава в тази доста дълга увертюра, наречена "отмяна на запрещение", казва още Методиева.

Ели първо работи като детегледачка в центровете за настаняване от семеен тип, след това в пералня и в "Чудната градина" от самото ѝ създаване. Живее с още 14 момичета в защитено жилище. Половината от тях са под запрещение, което им пречи да вземат самостоятелни решения в живота си и споделят простичките си мечти с Елица.

"Искат да отидат да видят какво е фризьорски салон, маникюр, грим, йога, танци театър", споделя Ели.

Тази идея е залегнала в проекта за чието осъществяване и помага Мария. Целта е да им помогне да разберат по-добре своите права чрез поредица от обучения, активности и колективни занимания.

"За да им е по-интересно, по-забавно, да видят какво е, що е, да изпитат удовлетворение, като всеки обикновен човек", смята Елица.

Финансовото изражение на проекта ѝ "Ние жените" е почти 3000 лв., с които ще бъдат обучавани 14 момичета с интелектуални затруднения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът изпрати съболезнователно писмо до Стево Пендаровски след пожара в Тетово
Президентът изпрати съболезнователно писмо до Стево Пендаровски след пожара в Тетово
Остри реплики в парламента по повод 9 септември
Остри реплики в парламента по повод 9 септември