НОВИНИ

Спират плановите операции във Варненска област от утре

bnt avatar logo
от БНТ
17:15, 09.09.2021
Чете се за: 01:42 мин.
Още
Слушай новината

Във Варна и региона плановият прием и операции са спрени, като в заповедта не е предвиден краен срок на действие на тази мярка. Причината е пренасочване на част от медицинския персонал към COVID отделенията. Забраната не важи за някои групи пациенти, включително за онкоболните.

"Нашата планова дейност по отношение диагностика и лечение на онкологичните заболявания, не е включена като забрана, тоест ние трябва да извършваме и ще извършваме в пълен обем всички дейности, свързани с лечение и диагностика на пациенти с онкологични заболявания", казва д-р Янислава Илиева, зам.-управител СБАЛОЗ "Д-р Марко Антонов Марков" - Варна.

Една от основните причини е разкриването на допълнителни COVID легла, за което всички болници отделят ресурс.

"Когато се разкриват новите COVID легла, трябва да има достатъчно персонал, който да обслужва пациентите. Той се командирова от другите клиники и респективно отделения и затова една от причините да се ограничи плановият прием и плановите операции, е тази за да може по-целесъобразно да се използва персонала, за да има достатъчно персонал за лечение на COVID болните, защото те се увеличават", обясни д-р Дочка Михайлова, директор РЗИ- Варна.

Към момента разкритите места за болни с COVID-19 в областта са 492, заети са 303 от тях, което по преценка на щаба не е критично.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съветът по сигурността към МС е обсъдил необходимостта от осъвременяване на политиката към РСМ
Съветът по сигурността към МС е обсъдил необходимостта от осъвременяване на политиката към РСМ
Германия настоява за повече ограничения за неваксинираните
Германия настоява за повече ограничения за неваксинираните