НОВИНИ

Мъжът, заплашил с убийство Ива Митева, остава в ареста

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
16:02, 09.09.2021 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Софийският градски съд върна обратно в ареста мъжа, заплашил с убийство председателя на Народното събрание Ива Митева. Върна го, защото когато властите го потърсили на адреса, на който трябва да излежава мярката си домашен арест, 26-годишният Любомир Яков пак бил изчезнал. Така се наложи да го арестуват за втори път - пак в компютърен клуб в Стара Загора.

Ден след като Софийският районен съд пусна под домашен арест Любомир Яков, правим опит да го открием на посочения адрес в село Красново.

26-годишният мъж пристигна в съда под конвой. Яков запази мълчание, като опита да скрие лицето си от камерите.

В залата обвиняемият разказа, че съжалява и в действията му не е имало умисъл, но мотивът за заплахата така и не стана ясен. Според версията на Любомир, след като бил освободен от следствения арест, тръгнал на стоп към Красново, защото нямал пари за обществен транспорт. Стигнал до Пловдив, където след 6 часа чакане, срещнал познат, който го закарал в Стара Загора. Върнал се в интернет клуба, за да пише за помощ на сестра си и брат си, тъй като не притежава телефон.

"Той направи опит да се укрие от органите на досъдебното производство. Открит е от служители на ГДБОП в компютърен клуб, където би могъл да направи отново опит да осъществи деяние чрез техническо средство", коментира прокурор Теодора Златева.

Адвокатът на Яков призна, че не е имал връзка с клиента си заради липсата на мобилен телефон, но пък той го уверил, че ще отпътува за дома на баба си. Според защитата това, че младият мъж пътува безцелно, не е укоримо поведение.

"Той разполагаше с една сума от 13 лева. С тази сума не е могъл да пътува с обществен транспорт и вероятно е пътувал на автостоп. Според мен той е имал обективни причини. Не се е отклонил", каза Боримир Цанов, адвокат на обвиняемия.

В Красново разказват, че не са виждали Любомир отдавна.

В съдебната зала стана ясно още, че освен без пари и телефон, обвиняемият пътувал из страната и без документи за самоличност.

Как си обяснявате, че така свободно се е движил?

"Не мога да ви кажа, той е освободен в съдебно заседание. Би трябвало да изпълнява мярката там където е определил първоинстанционният съд", каза прокурор Теодора Златева.

Решението на Софийският градски съд е окончателно.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габриел Донев на 1/4-финал в Черна гора
Габриел Донев на 1/4-финал в Черна гора
ГЕРБ: Пътното строителство е в застой
ГЕРБ: Пътното строителство е в застой