НОВИНИ

Какво приеха депутатите по бюджета на Държавното обществено осигуряване?

Николай Минков
от Николай Минков
19:16, 09.09.2021 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Три от малкото оставащи дни на този парламент отне на депутатите да приемат окончателно само бюджета на Държавното обществено осигуряване. Решението бе взето след дни отлагане, скандали и напрежение в пленарната зала.

Скандалите започнаха от сутринта, след като председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански предложи редакционната поправка за отлагане на индексацията на пенсиите за 25 декември и добавки от 120 лв. от 1 октомври.

"Вие надминахте най-уродливите практики на ГЕРБ. Те никога не са си позволявали на трето гласуване да вкарват трети доклад", каза Георги Свиленски от "БСП за България".

"Да възстановим държавността беше мото на ДПС в тази кампания, изписано навсякъде, от първия до последния ден на всички наши документи и на автобуса", каза Йордан Цонев от ДПС.

"Вие приехте, двете комунистически партии, ДПС И ГЕРБ, приехте нещо, което би могло да доведе до вдигане на данъци и теглене на заеми, защото вие така или иначе тая държава е фалирана само от комунистическо управление", коментира Тошко Йорданов от ИТН.

"Дори залата, мнозинството, с изключение на ГЕРБ, които имат предложение актуализацията да влезе във сила от 1 октомври, а не от 25 декември, подкрепят това предложение, трябва да е ясно, че до края на годината българските пенсионери няма да вземат актуализирани пенсии", каза Десислава Атанасова - председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

"Наистина има биполярно разстройство в някои от парламентарните групи и това очевидно е групата на ГЕРБ. Отворете си предложенията, г-жо Атанасова, вие сте против актуализацията, която предлага служебният кабинет", каза Мая Манолова - председател на ПГ на ИБГНИ.

"Тези дни нашите колеги от ГЕРБ попрекалиха с демагогията, защото те казваха следното нещо от самото начало - няма нужда от актуализация на бюджета", заяви Мартин Димитров от "Демократична България".

След близо 4 часа дебати, преди окончателното гласуване на бюджета на НОИ, избухна пореден скандал между БСП, "Има такъв народ" и ДПС за това кой е виновен за създалата се ситуация.

"Тъй като не сте разбрали, да, сватба има и господин Йорданов е булката, а Филип Станев е шаферката. Вече сватбата е ясна, партито ще е довечера най-вероятно в Делта Хил при чичо Славчо", каза Стоян Мирчев - народен представител от БСП за България.

"Когато става въпрос за национална сигурност и териториална цялост на България, ДПС участва в сватбата. Изобщо не се срамуваме от това и ще продължим да участваме", заяви Йордан Цонев от ДПС.

"Точно БСП да говорят в този смисъл, при положение, че вие бяхте в брак и с ДПС имахте управление, и с кой ли не, вие сте доста шавлива политическа булка, бе, хора", заяви Тошко Йорданов.

Наложи се председателят Ива Митева да раздава наказания от парламентарната трибуна. На финала новата редакция в бюджета на НОИ бе подкрепена от ИТН, ДБ и ДПС, а от "Изправи се БГ" гласуваха шарено. БСП бяха против, а ГЕРБ не участваха в гласуването. Финансовият министър заяви, че допълнителните разходи при новите разчети са осигурени.

"Тези 115 млн. спокойно се покриват от допълнителните 300 млн. приходи и даже остават малко отгоре за допълнителни мерки", заяви Асен Василев.

И увери, че индексацията на пенсиите не може да бъде отменена от следващото правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хасан Адемов, ДПС: За да се решат проблемите в социалната сфера, трябват реформи
Хасан Адемов, ДПС: За да се решат проблемите в социалната сфера, трябват реформи
България си направи живота труден, но все пак премина през Беларус
България си направи живота труден, но все пак премина през Беларус