НОВИНИ

Режим на уличното осветление в община Смолян заради поскъпването на тока

bnt avatar logo
от БНТ
12:12, 23.01.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Община Смолян въведе режим на уличното осветление заради драстичното поскъпване на сметките за ток. Декемврийската фактура е три пъти по-висока спрямо предишната година и сега общината трябва да плати 278 000 лева, вместо 90 000. Уличното осветление вече спира за пет часа през нощта.

Веднага след полунощ уличното осветление навсякъде в Смолян, освен на централната улица, угасва. И така до 5.00 часа сутринта. Жителите на Смолян не са доволни от това. Според кмета на града обаче няма от какво друго да се пести.

"Ние нямаме някакви разходи, които са били луксозни и да можем да ги махнем. Нямаме и приет бюджет, тоест ние работим с 1/12-а от миналата година, разликата от 180 000 трябва да дойде отнякъде - от командировъчни на кмета, по-рано имах 170 лева командировъчни, сега от три години имам нула лева", заяви кметът на Смолян Николай Мелемов.

Жителите на града са на мнение, че има и други варианти. Без нов бюджет обаче от общината заявяват, че не могат да покрият разходите си.

"Като кажат на Общински съвет - откъде да ги вземеш, кое е луксът в бюджета да кажеш без това може, единствено е капиталови разходи, но ние на година имаме милион и осемстотин хиляди капиталови, де факто трябва да имаме нула капиталови", допълни Николай Мелемов.

Според кмета решението трябва да дойде от правителството, защото и други общини са в същото положение.

Автор: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки се отзоваха на призива за кръводаряване на "Пирогов"
Десетки се отзоваха на призива за кръводаряване на "Пирогов"
В помощ на НАТО: Испанска фрегата потегли за Черно море
В помощ на НАТО: Испанска фрегата потегли за Черно море