Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Иво Христов: Надявам се Радев да остане верен на принципите, които заяви

Калина Попова
от Калина Попова
18:59, 23.01.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Аз се надявам Румен Радев да остане верен на принципите, които заяви - солидарност, справедливост, законност, суверенитет, които мисля, че бяха оценени от българския избирател, който поднови пакта на доверие с президента въпреки масираната кампания за дискредитиране, на която той бе обект в продължение на 5 години.

Така евродепутатът и бивш началник на кабинета на Радев - Иво Христов, коментира пред "Говори сега" началото на втория мандат на президента.

Добави, че президентът много ясно е казал, че служебните правителства са вече в миналото и управляващото мнозинство в момента носи пълната отговорност за управлението.

"В България често всичко, и битовите дела, та чак политическите се тълкуват през призмата на "свой човек", каза евродепутатът.

КСНС: Членството на Р Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с резултати

Подчерта, че чрез КСНС Радев е коригирал ентусиазма на премиера Кирил Петков, за срок от 6 месеца за падане на българското вето за Република Северна Македония. Никой не е давал мандат за подобен срок и това обещание вече няма сила.

"Планът за възстановяване е много по-малък залог от нашата многовековна история, идентичност, език и култура, тъй че в списъка с приоритети ние първо трябва да защитим себе си като бъдещо присъствие в света и на картата на Европа", смята Христов.

Споменаването на имената на Радев и Петков в реч на Джо Байдън е знак на добро отношение, но българският народ суверенно избира своите управляващи и не трябва да подценяваме демократичните процедури и факта, че ние сами решаваме кой да ни управлява, каза още Христов.

"В хода на своя мандат Радев позна всичко: в началото беше нарочван за човек на Москва, в края на мандата пропагандата се опитваше да го изкара триморец, натовски генерал. Така се случва с редките български политици, които се придържат към националния интерес", коментира той.

Призванието на президента не е да извършва конституционна реформа, заяви Христов. Добави, че не е запознат с проекта на Румен Радев за конституционни промени, но не смята, че те ще са нещо сензационно или извън рамките на традиционната парламентарна република.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пристига утре в София
Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пристига утре в София
Енергийният министър: При проблем с газовите доставки имаме ресурс да компенсираме с ток
Енергийният министър: При проблем с газовите доставки имаме ресурс да компенсираме с ток