НОВИНИ

Кирил Петков за РСМ: Няма да има смени в състава на историческата комисия, готвим съвместно честване на Гоце Делчев

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:21, 28.01.2022
Чете се за: 07:17 мин.
У нас
Слушай новината

От българска страна няма да има промени в състава на комисията, която обсъжда историческите въпроси с Република Северна Македония. Това заяви премиерът Кирил Петков на изслушване в Народното събрание за последствията от посещението му в югозападната ни съседка и проведеното у нас междуправителствено заседание между двете държави.

Процедурата за изслушването му беше внесена от ГЕРБ и получи подкрепата на мнозинството.

От парламентарната трибуна Кирил Петков обяви още, че се подготвя съвместно честване на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари.

Подробности вижте във включването на Милена Кирова.

Премиерът отчете, че само за ден са подписани три меморандума в ключови сектори - земеделие, малки и средни предприятия и железницата. Той изрази надежда през март да бъде пусната авиолинията София- Скопие, още тази година да се изградят 13 километра път до Клепало, а за жп линията разчита и на европейско финансиране, за да се съкрати срока от 2027 г. за линията.

Бившият министър на външните работи Екатерина Захариева от ПГ на ГЕРБ разкритикува управляващите, че само с постигнатите инфраструктурни проекти няма да се решат най- важните въпроси.

Според нея е загубено европейско финансиране за коридор 8 и е организирана безпрецедентна пропаганда срещу България. По думите ѝ нивото на дискриминация на българските македонци е надминало дори дори нивата в титова Югославия.

В отговор Петков заяви, че правителството по никакъв начин не игнорира българската позиция. Правата на българите в Северна Македония са огромен приоритет заедно с темите за общата ни история.

"Димитър Ковачевски е от 8 дни премиер на Северна Македония и 4 от тях прекара с нас. Той каза, че не вижда проблем с вкарването на българите в тяхната конституция, не каза време, но го обяви. За конституцията беше важно, че Ковачевски го каза, защото има риск политически с тяхната опозиция." - изтъкна Кирил Петков.

Той допълни, че срокът се обсъжда в момента и увери, че българският интерес ще бъде защитен.

Относно работата на историческата комисия Петков заяви, че по време на разговорите са решили първо да се видят точно и ясно кои са точките, за които комисията вече е постигнала съгласие.

От парламентарната трибуна Кирил Петков изтъкна, че членовете на кабинета са оптимисти и че ще следват постигането на реални резултати. Допълни, че от две години се говорело за нотата до ООН от страна на Северна Македония, но тя е станала факт при новия северномакедонски премиер и то защото ние първи сме отишли при тях.

Станислав Анастасов от ПГ на ДПС попита премиера дали знае кой е докладчика на ЕС за Северна Македония и има ли комуникация с него.

Кирил Петков отговори, че не е говорил с докладчика, но вчера е провел разговори с председателите на ЕП и ЕК и те са обнадеждени от сигналите от двете страни, че политическото говорене се е заменило от реални действия.

Манол Генов от ПГ на БСП попита каква е стратегията за разясняване на българската позиция във външнополитически план?

"Това, което видях и вчера в Брюксел - когато изнесем тезата, че проблемите между РСМ и България не са двустранни, а се базират на общи европейски принципи, те ни чуват. Ако говорим за правата на българите в РСМ, се говори за правата на човека и нулева толерантност на езика на омразата, това ЕС толерира. Когато правата на българите в РСМ се вкарат в общи принципи и заявим, че настояваме да се спазват тези принципи - тогава има чуваемост. Надявам се да се махне езика на омразата и това да бъде европейски принцип." - отговори министър-председателят.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов поздрави премиера, че няма да има промяна в състава на историческата комисия. Той заяви, че от партията му държат преди да бъде дадена зелена светлина за преговорите за членство на РСМ в ЕС да бъде изпълнено условието за вписване на местните българи в северномакедонската конституция.

"Самият срок в момента го обсъждаме, но ви уверявам, че това ще бъде факт и българския интерес ще бъде защитен. Това е декларативен акт", отговори Петков.

Настимир Ананиев от ПГ на "Продължаваме промяната" заяви, че приемането на Северна Македония в ЕС е важно, а за две седмици се свърши толкова работа, колкото не се случи за четири години.

Даниел Митов от ПГ на ГЕРБ-СДС заяви, че от правителството се очаква да защитава заложеното на рамковата позиция.

"Ако сте в плен на логиката да пуснем РСМ за преговори, а после да се решават тежки въпроси, е грешно. Ако сегашният ви подход е облаци и прах и после се опитате да продадете, ще има тежка политическа и социална реакция." - каза Митов

"Отношенията бяха на точката на замръзване, вашата позиция не беше добре обяснена в ЕС. Смятаме, че засилването на връзките икономически и културни ще намали напрежението. За нас гаранция е вкарването на българите като държавотворен народ в македонската конституция. Тези два процеса трябва да вървят паралелно." - каза Тошко Йорданов от ИТН

"Не по всяка тема да се чувстваме задължени да търсим аргументи за противопоставяне на власт и опозиция. Има едни теми, по които да вървим напред, разбира се, основавайки се на миналото.", изтъкна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

"Обръщам се към ГЕРБ да пазим политическия консенсус. Подкрепяме усилията да се заложи на нов подход, базиран на досегашния консенсус. Ние не поставяме едното като приоритет пред другото." - заяви Кристиан Вигенин от БСП

"На вас се пада сложна задача- България трябва да реши тези проблеми преди да даде зелена светлина - това не е награда, подготовката за преговори да ни бъде платформа за решения и това да не налива вода в мелницата на антибългарската пропаганда. Ние губим войната на обяснение в Скопие." - предупреди Христо Иванов от ДБ

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александра Габровска е финалистка на турнир от ITF в Тунис
Александра Габровска е финалистка на турнир от ITF в Тунис
Община Тутракан с рестрикции заради скъпия ток
Община Тутракан с рестрикции заради скъпия ток