Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Какво време ни очаква през февруари?

от БНТ
08:53, 28.01.2022
12422
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Динамично време ни очаква в последните дни на януари и началото на февруари. Още на 1 - 2 февруари ще премине атмосферно смущение, което вероятно ще донесе ново понижение на температурите, валежи от сняг във високите котловинни полета и в много райони на Северна България, както и по-съществени валежи от дъжд в Югоизточна България. Това каза в "Денят започва" метеорологът гл. ас. д-р Анастасия Стойчева - ръководител на отдел "Метеорологични прогнози" в НИМХ.

Около 5 - 6 февруари ще е следващата подобна обстановка - отначало със затопляне, а след това застудяване.

През февруари често облачността ще е значителна с условия за валежи от дъжд и сняг. В планинските райони ще вали сняг, а в равнинната част - предимно дъжд. Минималните температури през първото десетдневие няма да са толкова ниски, а максималните често ще са над 0 градуса.

От 6 до 20 февруари валежите ще бъдат по-малко вероятни, а температурите ще са сравнително високи - около и над нормите.

Анастасия Стойчева коментира и казуса с преместването на НИМХ от просветното към Министерството на околната среда и водите и предложенията за промяна в начина на финансиране на института.

Таня Маринова: По-добре е НИМХ да бъде към МОН, защото сме научна организация

"Много въпроси, които остават без отговор, не е само пропускът с нашия бюджет. Досега директорите на НИМХ са назначавани от министъра по предложение на Научния съвет - научното звено на института, което е от 15 човека. Директорът винаги е бил "човек от науката". Ако остане точката нашият директор да се назначава директно от който и да е министър, той ще бъде политически зависим. Досега нашият институт е бил политически независим, не се влияе от ничии интереси. Надяваме се, че този пропуск и недоглеждане ще бъде отстранен", заяви Анастасия Стойчева.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бразилия и Еквадор не се победиха в много напрегнат мач
Бразилия и Еквадор не се победиха в много напрегнат мач
Правосъдният министър: Ще задействам процедура по освобождаването на Иван Гешев при положително становище от КС
Правосъдният министър: Ще задействам процедура по освобождаването на Иван Гешев при положително становище от КС