НОВИНИ

Зачестяват случаите на деца с изгаряния в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
09:48, 28.01.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Дете с 30% изгаряния и опасност за живота е настанено в отделението по пластична хирургия в Русе. От болницата съобщават, че случаите са зачестили. Само за седмица за лечение са настанени 6 деца на възраст между 1 и 4 години от различни селища в Северна България.

В отделението по пластично-възстановителна хирургия казват, че не помнят да е имало наведнъж толкова много деца с изгаряния и то тежки. Две от тях даже е трябвало да бъдат настанени в реанимация.

"Всички са малки, от една до 3 - 4 години и всички са с доста големи изгаряния. Като най-тежкият случай е на детенце на една година, с 30% изгаряния, залято с гореща вода на главата, на гърдите, на лицето, на ръцете. При това дете нещата наистина са сериозни по отношение на крайния изход. Надявам се, че ще се справим", заяви проф. д-р Огнян Хаджийски, началник на отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия.

Лекарите полагат грижи и са оптимисти, че за всички деца прогнозите са добри. Проф. Огнян Хаджийски обаче съветва родителите да са по-бдителни, особено с по-малките.

"Не може да къпеш детето си и да го залееш с гореща вода. Не може да му правиш чай и да го залееш с гореща вода. Не можеш да го оставиш да тича при една гореща печка, да залепи ръката си на горещата печка. Или да си играе с флакон с газово вещество, което да избухне и да получи изгаряния", допълни проф. д-р Огнян Хаджийски.

Алиме Сеидова е имала горчив опит с дъщеря си, когато е била на една годинка и оттогава много внимава.

"Имахме печка на дърва. Баща ѝ тъкмо сваляше чайника отгоре върху печката, който беше. Тя го докосна и се получи едно мехурче. После дойдохме тук на доктор и се оправи, но лек белег си има и ще си остане. Има по-малка сестра, която е на 4 години, понеже си препатихме с нея, страшно голямо внимание отделям", сподели Алиме Сеидова.

Проф. Огнян Хаджийски допълва, че в последните седмици е нараснал и броят на възрастните хора в отделението – в момента се грижат за шестима пациенти с изгаряния.

"Дълбоки изгаряния. Там причините са газови котлони, газови печки", каза още проф. д-р Огнян Хаджийски.

При изгаряне проф. Хаджийски съветва първо да се отстрани причината - било то огън, киселина или нещо друго, а след това бързо да се търси медицинска помощ в най-близкото болнично заведение. Защото правилното обработване на раната е много важно за лечението след това.

Репортер: Даниела Василева

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къри и Томпсън комбинираха за 52 точки при успех над Минесота
Къри и Томпсън комбинираха за 52 точки при успех над Минесота
Томас Бах предвижда лична среща с Пън Шуай в Китай
Томас Бах предвижда лична среща с Пън Шуай в Китай