НОВИНИ

12 акта са наложени на заведения в София, бойкотиращи новите мерки

bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 28.01.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Клубове и ресторанти с бойкот на новите противоепидемични ограничения. Според новите мерки те трябва да работят до 22.00 часа и с до 50% от капацитета си.

Съвместни екипи извършиха проверки тази нощ на територията на София. Съставени бяха 12 акта от 20 инспектирани обекта.

Подробности вижте във включването на Зоя Велинова и репортажа на Карина Караньотова и Асен Цветков

От браншовите асоциации на ресторантьорите намират новите правила за дискриминационни, защото по думите им са насочени само към заведенията за развлечение и ресторантите. В същото време 80% от персонала е ваксиниран.

Заведенията в София спазиха заканата си и не се съобразиха с новата заповед на регионалната здравна инспекция. Всички нощни заведения на столицата масово работеха, установи екип на БНТ. Институциите пък отвърнаха на неподчинението с мащабни проверки с представители на 5 институции - РЗИ, СДВР, Икономическа полиция, Агенцията по храните и пожарна безопасност.

Сборният пункт на проверяващите беше пред сградата на Столичната регионална здравна инспекция. След кратко координиране на действията екипите се разпределиха и тръгнаха в различни посоки. Нашият екип проследи проверките в "Студентски град".

Още в първото заведение - битов ресторант с жива музика, беше съставен акт на управителя, защото са отворени след 22.00 ч. В ресторанта не липсваха и посетители, които продължиха да вечерят.

Второто заведение е наргиле-бар, което също не спазва заповедта и работи след 22.00 ч. Това обаче не е тайна, защото табела на входа ясно заявява, че заведението няма да спазва новите мерки.

Част от посетителите се притесниха от засиленото полицейско присъствие и си тръгнаха. Други просто бързаха да си лягат.

"Просто е 12 часа, а утре съм на работа", казва Александър. Той е против заведенията да затварят в 22.00 часа, защото според него това не променя нищо.

От СРЗИ предупредиха, че е възможно да правят проверки всяка нощ.

"Заведението работи след 22.00 часа. Съставили сме акт на отговорното лице за административното нарушение. Контролът продължава, проверките са засилени", каза Моника Драгнева, инспектор в СРЗИ.

След ресторант и бар, идва време и за дискотека. Дискотеките в Студентски град работят на пълни обороти, а е едва четвъртък.

Екипът ни попадна в заведение, известно още от преди с отказа си да спазва мерките. И в тази дискотека, както в много други в София, са преценили, че е по-добре да си платят актовете, отколкото да затворят.

Глобите са на стойност между 300 и 1000 лв. за физическо лице и 500 до 2000 лв. за юридическо.

Със сигурност това не е първият акт на този клуб от началото на пандемията. Клиентите пък са доволни от бойкота, защото има къде да се забавляват. Някои се възползваха, за да отпразнуват и рождените си дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Леброн Джеймс и Кевин Дюрант - капитаните в „Мача на звездите“
Леброн Джеймс и Кевин Дюрант - капитаните в „Мача на звездите“
Флашмоб под мотото "Да им пречупим чадъра!" пред Съдебната палата (СНИМКИ)
Флашмоб под мотото "Да им пречупим чадъра!" пред Съдебната палата (СНИМКИ)