НОВИНИ

Валежи и застудяване през новата седмица

bnt avatar logo
от БНТ
13:05, 28.01.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

В широки граници бяха минималните температури тази сутрин - от минус 13° в Драгоман и минус 9 в София и Благоевград до 2° във Варна. През втората половина започналото повишение на максималните температури от вчера ще продължи и в повечето райони ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 5°. Облачността ще е по-често значителна. Ще духа умерен в Дунавската равнина, западната част на Горнотракийската низина, както и в източните райони от страната временно силен северозападен вятър с пориви на места над 85 км/ч.

И през нощта вятърът ще остане от северозапад, до умерен. В северната половина от страната ще е ясно, докато в южната облачността ще е значителна. Минималните температури ще бъдат между минус 6° и минус 1°, по високите полета на Западна България до минус 9°.

Максималните слабо ще се понижат и ще са от 3° до 8°, в София - около 2°. Облачността в южните райони ще се разкъса и след обяд в цялата страна ще преобладава слънчево време. Северозападният вятър временно ще отслабне, а привечер ще се ориентира от югозапад.

По Черноморието облачността ще е променлива. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от югоизток. Вълнението на морето ще бъде слабо.

Облачността в планините ще е по-често значителна и на отделни места ще прехвърчи слаб сняг. Ще духа до умерен вятър с посока от север-северозапад. Дневните температури ще се понижат и максималните в курортите ще бъдат между минус 7 и минус 5 градуса.

Понижение на температурите предстои и на Балканите. Ще бъде с разкъсана облачност и валежи - в западните райони от слаб сняг, в южните - от дъжд, като на места количествата ще са значителни.

У нас в неделя максималните температури отново ще се повишат и на места ще достигнат около 10°. Вечерта в понеделник облачността ще се вплътни и във вторник ще е значителна. От запад ще започнат валежи, в Източна България - от дъжд, в Западна, където ще нахлува по-студен въздух от северозапад, ще вали сняг.

През нощта срещу сряда, когато навсякъде дъждът ще премине в сняг, се повишава вероятността за значителни количества. Облачно ще бъде и в сряда, все още ще превалява в източната половина от страната, а от запад валежите постепенно ще спират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 100% ръст в пътуванията на българи в чужбина през декември 2021, спрямо 2020
Над 100% ръст в пътуванията на българи в чужбина през декември 2021, спрямо 2020
Гърция започва да доставя хапчета срещу ковид по домовете
Гърция започва да доставя хапчета срещу ковид по домовете