НОВИНИ

Снежни бури връхлетяха Европа и САЩ, има жертви

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:06, 30.01.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Европа
Слушай новината

Зимни бури връхлетяха Европа и Съединените щати. Бурните ветрове и обилните снеговалежи взеха жертви и затрудниха силно транспорта, както на земята, така и във въздуха. Скоростта на ветровете в Германия надвиши 100 км/ч, хиляди домакинства в Швеция са без ток, снежната покривка във Финландия достигна 40 см.

Един човек загина, а друг получи тежки травми вследствие на циклона "Надя", който премина през северните и североизточните части на Германия. Скоростта на ветровете надвиши 100 км/ч, като в провинция Шлезвиг-Холщайн беше регистрирана скорост от 127 км/ч. Бурята донесе силни снеговалежи.

В бранденбургския град Белиц съборен от вятъра предизборен плакат взе жертва.

"Един мъж беше ударен от паднал плакат. Минувачи са започнали да го реанимират. Ние се включихме към тях до идването на линейката", каза Матиас Ян, противопожарна служба в Белиц.

В Хамбург, водите на река Елба преляха и заляха района на рибния пазар. Пострадали няма. В Берлин, скоростта на вятъра достигна 100 км/ч. Властите обявиха бедствено положение.

Буря, наречена от синоптиците "Малик" връхлетя Северно море и части от Европа. Двама души загинаха във Великобритания ,където скоростта на ветровете достигна 40 метра в секунда. 9-годишно момче в графство Стратфордшир и 60-годишна жена в шотландския град Абърдийн загинаха, ударени от паднали дървета.

Много домакинства в Англия и Шотландия са без електричество. В сила е жълт код за предупреждение в очакване на втора буря с име "Кори".

Зимна буря връхлетя няколко щата по източното крайбрежие на Съединените щати. На места беше обявено извънредно положение. Обилните снеговалежи парализираха въздушния трафик и нарушиха движението по пътищата. 2000 полета бяха отменени на летищата в Ню Йорк. Снежната покривка в града достигна 25 см.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович: Поздравления за Надал, постижението му е невероятно!
Джокович: Поздравления за Надал, постижението му е невероятно!
Настимир Ананиев: В "Булгаргаз" се случва това, което се случи в "Автомагистрали"
Настимир Ананиев: В "Булгаргаз" се случва това, което се случи в "Автомагистрали"