Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Куриоз в Пловдив: Нарушител опита да влезе в мол със сертификат на Макрон

от БНТ
20:36, 30.01.2022
7577
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

В Пловдив от утре влизат в сила по-строги мерки. В моловете започват стриктни проверки за нарушители. Освен дали са пълнолетни, ще се следи и за валидността на зелените сертификати. Един от мениджърите в търговски център разказа куриозен случай пред БНТ - мъж опитал да влезе с пропуск на името на... френския президент Макрон.

Областта е в 3-ти етап от Националния план за справяне с епидемията и още в петък оперативният щаб набеляза новите по-строги мерки, които ще се прилагат от утре.

Заведенията и обектите на закрито ще работят с капацитет до 50% и при изискване за зелен сертификат. В големите търговски обекти няма да се допускат лица под 18 години без придружител. Очаква се това да е предизвикателството, с оглед факта че учениците излизат във ваканция.

Работното време на игрални зали, заведения за хранене, барове и дискотеки ще е до 22.00 часа. Областният щаб поиска ограничението да е след 23.00 часа, но предложението бе отхвърлено от главния държавен здравен инспектор.

Областният щаб препоръча охраната в моловете да проверява стриктно сертификатите и личните карти на посетителите.

По закона за частната охранителна дейност всяка лицензирана фирма има право да изисква лична карта на територията на обекта който охранява при съмнение изискваме, каза Александър Шингулев, мениджър на голям търговски обект.

Ако се окаже, че сертификатът е издаден на друго лице, охраната подава сигнал на тел 112, но няма право да задържи приносителя му.

Проверяващите често се натъкват и на куриози като сертификат с рождената дата на френския президент, например.

Всеки ден имаме някой любопитен случай. Един от най интересните беше сертификат на г-н Еманюел Макрон, който след като беше чекиран излезе неговото име, естествено се усъмнихме и подадохме сигнал към 112. - Приносителят мъж ли беше? - Мъж. Без нищо френско. Беше му поискана личната карта и беше помолен да напусне, сподели Александър Шингулев, мениджър на голям търговски обект.

При проверките за спазване на работното време на заведенията наред с екипите на РЗИ, Агенцията по храните и МВР, ще се включат и общински служители.

Създали сме организация -екипи на общинската полиция общинска охрана и общинския инспекторат да извършват засилени проверки особено в обществения градския транспорт... наши екипи броят пътникопотока и там където се констатира, че има струпване на повече пътници, със заповед на кмета се увеличава броят на автобусите по съответната линия, каза Тодор Чонов, зам.-кмет Пловдив.

Дали след края на ваканцията учениците ще започнат училище в ротационна форма, областният щаб ще реши на 6 февруари.

Репортер: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нефтохимик ще защитава Купата си срещу шампиона Хебър
Нефтохимик ще защитава Купата си срещу шампиона Хебър
Виктория Лазарова спечели второ място на турнир от "ITF" в Кайро
Виктория Лазарова спечели второ място на турнир от "ITF" в Кайро