НОВИНИ

ГЕРБ започва дискусия зеленият сертификат в България да отпадне

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:24, 30.01.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От понеделник ГЕРБ ще поставят на дискусия отпадането на зеления сертификат в България. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" депутатът от ГЕРБ и заместник председател на Народното събрание Росица Кирова. Причината - правилата не се спазват от депутатите и наказват работещите бизнеси. Според Андрей Чорбанов от "Има такъв народ " Омикрон не може да бъде спрян със зеления сертификат и много държави вече го отменят.

Според Росица Кирова доста голяма група хора влизат в Народното събрание без зелен сертификат. Тя попита защо правилата трябва да важат за едни, а за други- не.

Тези правила наказват всеки един от работещите бизнеси, те са хората, които имат заведения, мине се през фитнесите, салоните и всички онези, които накарахме под една или друга форма и на които казахме, че за да работят е задължително да имат такъв сертификат. Това е инструмент, който се използва и като рекат върху бизнеса, защото, ако дойда в твоето салонче мога да попитам дали имаше сертификат и да те затворя, ако нямаш. Правилата трябва да се ясни, точни и да важат за всички.

Росица Кирова смята, че българските граждани не са били убедени в необходимостта от зеления сертификат и поставянето на ваксините. Тя добави, че дори в министерството на здравеопазването се влиза без зелен сертификат.

Росица Кирова, ГЕРБ: Две лобита искат да овладеят енергетиката и транзита на газ

Според проф. Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" обаче депутатите не могат да бъдат задължени да влизат в парламента със зелен сертификат.

Представете си, че едно мнозинства в парламента решава на другия ден да влизат само блондини и всички ние трябва да сме с руси коси, за да може да упражним правото си труд, което ни е делегирано от избирателите.. Зеленият сертификат всъщност не протектира населението, защото зеленият сертификат предполага човек да не разпространява заболяването, а е факт че носителите на зеления сертификат могат да разпространяват вируса. Вече е безсмислено.

Омикрон не може да бъде спрян по този начин, а мярката е твърде тежка за населението", каза още Чорбанов и добави, че шест държави вече се отменили зеления сертификат, а десетина са готови да го направят в близката седмица.

Андрей Чорбанов: 6 държави отмениха сертификатите, 10- ина са готови да го направят

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуираха премиера на Канада заради протести и блокади от антиваксъри
Евакуираха премиера на Канада заради протести и блокади от антиваксъри
Загорчич доволен от победата на Славия над Мура
Загорчич доволен от победата на Славия над Мура