НОВИНИ

Въвеждат нови мерки в Пловдив и областта - заведенията обявиха бойкот

bnt avatar logo
от БНТ
18:24, 28.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Увеличава се броят на новозаразените и в Пловдив и областта, като особено тревожна е тази тенденция при децата. Заради влошаващата се епидемична обстановка от понеделник и там влизат в сила нови мерки.

Мерките, които ще влязат в сила, са разписани в Националния план за справяне с пандемията. Основният показател, който се следи, е заетостта на интензивните легла, за трети етап тя е над 70%.

На заседание на Областния кризисен щаб днес се реши, че за ресторантите и баровете в региона се въвежда капацитет до 50% и работно време до 23.00 часа. След това обаче стана ясно, че главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев не е уважил това предложение и работното време за заведенията и баровете ще бъде до 22.00 часа, както е залегнало в Националния план. От бранша в Пловдив заявиха, че най-вероятно и те, подобно на колегите си в София, няма да се съобразят с това ограничение.

От понеделник се забранява и допускането на непълнолетни без придружител в моловете. Целта е да се намалят контактите между учениците, тъй като рязко се увеличава броя на заболелите деца.

Новозаразените в Пловдив и областта са 1028. На домашно лечение са близо 9000 души, а в болница 506. Добрата новина е, че хоспитализираните не се увеличават и в болниците има свободни легла. Расте обаче броят на заразените с ковид деца.

36 деца са настанени в болници, две в интензивни отделения, от тези 36 деца 16 са до 1 година, 50% са заетите легла за деца, горе-долу са така и за възрастни и интензивните, каза д-р Сийка Димчева, директор на РЗИ-Пловдив.

Докато децата са във ваканция, полицията ще прави по-чести проверки в моловете, където непълнолетни ще се допускат само с придружители.

Колкото по-малко децата се събират на големи групи - толкова по-добре, защото Пловдив област е първата, която мери заболеваемост при децата и данните, които виждаме, че до 11 и до 18 заболеваемостта много сериозно расте и тя взима все по-голям дял от общата заболеваемост, каза Йордан Иванов, областен управител на Пловдив.

От щаба признаха, че на много места сертификатите се проверяват формално и обещаха, че контролът ще се засили. А там, където мерките се нарушават, ще има санкции.

Въпреки това, от сега е ясно, че много дискотеки и барове в Пловдив няма да спазят забраната за работа след 23.00 часа.

Няма да подкрепим мерките, ще работим в знак на протест, като спазваме абсолютно всички противоепидемични мерки, които са били досега, каза Радослав Чилингиров, управител на дискотека.

И без ограничителни мерки ние сме ограничени от страна на посещаемост на клиентите, защото времето в което живеем, за всички е ясно какво е, така че не мисля, че тези мерки ще дадат някакъв резултат, каза Веселин Петков, собственик на ресторант.

От понеделник, не само заведенията, но и обектите на закрито в които се изисква зелен сертификат, ще работят с капацитет до 50%. Обмисля се и увеличаване на автобусите на градския транспорт, за да се избегне струпването на хора в пиковите часове.

По темата работиха: Деница Торньова, Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът обсъди напрежението около Украйна с посланиците от ЕС
Премиерът обсъди напрежението около Украйна с посланиците от ЕС
ЦСКА може да се раздели Кайседо срещу 10 милиона
ЦСКА може да се раздели Кайседо срещу 10 милиона