НОВИНИ

Османи пред парламента в РСМ: Не е засягана темата за идентичността и езика

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:12, 28.01.2022
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

В парламентите на София и Скопие днес се проведе сходно заседание - изводи и резултати от посещението на българската делегация в Северна Македония и междуправителственото заседание в София.

В Скопие пред депутатите застана външният министър Буяр Османи. Първият дипломат обясни, че по време на разговорите в София не е засягана темата за идентичността и езика.

Заяви още, че е договорен нов начин на работа, при който чрез динамична комуникация ще бъде създадена платформа за връщане на доверието, задълбочаване на двустранното сътрудничество и преодоляване на политическите различия.

Ексклузивно пред БНТ: Външният министър на РСМ Буяр Османи

Пред местна телевизия по-рано Османи обяви, че има воля за вписването на българите в конституцията, но не може да го обещаят като правителство, защото нямат необходимото мнозинство в парламента.

В рамката на преговорите ще бъде насрочена и първата междуправителствена конференция, с която официално ще започнат преговорите. За жалост, Република България се противопостави на започването на преговорите, макар преди това да одобри решението за начало на преговори. С това започна кризата в нашите отношения, но и кризата в европейската перспектива на региона, като се има предвид, че покрай нас не позволиха и на Република Албания да започне преговори. Искам да подчертая, че в условията, при които водим един асиметричен спор със страна, която вече е член на Европейския съюз и седи на една маса с останалите партньори, ние успяхме да осигурим чиста, недвусмислена и силна подкрепа от останалите 26 страни членки, каза Буяр Османи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийско село е откъснато от света без път, сигнализира депутат от БСП
Софийско село е откъснато от света без път, сигнализира депутат от БСП
Янев пред НС: Американските военнослужещи у нас не са превишавали 2500 души
Янев пред НС: Американските военнослужещи у нас не са превишавали 2500 души