НОВИНИ

Започна делото за сензационната кражба на скъпоценности в Дрезден

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:42, 28.01.2022 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

В Германия шестима обвиняеми бяха изправени пред съда за един от най-дръзките обири на миналото десетилетие. През 2019 година те открадват от музей в Дрезден скъпоценности на стойност 113 милиона евро. И до ден днешен полицията няма идея къде може да са задигнатите предмети. Като част от една от най-изящните колекции в Европа, освен високата си цена, те имат и огромна историческа стойност.

В 5.00 часа сутринта на 25 ноември 2019 година електричеството на Музея "Грюнес Гевьолбе" в Дрезден е прекъснато, алармите - изключени. През един прозорец се вмъкват крадци и по-късно излизат с безценна плячка - три комплекта бижута от 18-и век с над 4300 диаманта и още скъпоценности за над 100 милиона евро.

И до момента е пълна загадка къде са съкровищата. Обявена е награда от 500 000 евро за информация, която би довела до разкриване на тяхното местонахождение.

Извършителите на германци на възраст между 22 и 28 години. Те влязоха в съдебната зала със закрити лица. Самоличността им не се разкрива. Двама от тях са били 20-годишни по време на обира и са съдени като малолетни.

Разследването е установило, че обвиняемите са подготвили деянието с маниакална прецизност и са купили са две превозни средства специално за целта.

"Проучили са мястото предварително. Предполага се, че са разрязали прозорец предварително, а след това са го залепили с тиксо, за да могат да влязат максимално бързо в сградата при извършването на обира. Самото деяние е извършено от двама, които са се покатерили до прозореца и с брадви са счупили витрините, за да вземат накитите", каза Томас Цигелер, говорител на съда в Дрезден.

За късмет, един от най-изящните експонати в музея - 41-каратов зелен диамант, в онзи момент бил е изложен в нюйоркския "Метрополитън".

Музеят е съкровищница и дарохранителница от началото на 18-и век. Предметите в него оцеляват при ужасните бомбардировки над Дрезден от Втората световна война, след това са взети от Съветската армия и върнати обратно през 1958 г. Историческата им стойност според експерти надхвърля пазарната цена.

Опасенията са, че бижутата ще бъдат развалени и продадени на части.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Нинова посети изненадващо ВМЗ Сопот
Министър Нинова посети изненадващо ВМЗ Сопот
Затварят дискотеките в Бургас, заведенията ще работят до 22 ч.
Затварят дискотеките в Бургас, заведенията ще работят до 22 ч.