НОВИНИ

София и Скопие готвят съвместно честване на рождения ден на Гоце Делчев (Обзор)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:02, 28.01.2022 (обновена)
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Няма да има промени от българска страна в историческата комисия между България и Северна Македония - това препотвърди и днес премиерът Кирил Петков пред депутатите в парламента. И обяви - двете страни ще имат съвместно честване на рождението на Гоце Делчев. Премиерът беше изслушан за посещението си в Скопие и междуправителственото заседание в София. Депутатите призоваха правителството да работи българите да бъдат вписани в македонската конституция преди началото на преговорите за членство в ЕС.

Фактът, че Димитър Ковачевски е премиер на Северна Македония от 8 дни, а 4 прекара с премиера на България е успех, заяви Кирил Петков. Изтъкна, че работните групи ще се събират всяка седмица.

Подготвя се съвместно честване на 4 февруари за годишнината от рождението Гоце Делчев.

След вчерашното си посещение в Брюксел, премиерът обяви, че европейските ни партньори са обнадеждени, че политическото говорене се е заменило от реални действия.

Премиерът Петков за пореден път заяви, че по никакъв начин няма да игнорира българската позиция за Северна Македония. Членовете на страната ни в историческата комисия няма да бъдат сменяни.

За две седмици да говорим за 4+1, вместо за 5+1, премиерът на РСМ да сподели, че е готов да вкара българите в тяхната конституция без да бъде категоричен с времето, но да го декларира пред медиите, да имаме три меморандума подписани и да имаме календар, където тези групи да се срещат всяка седмица - аз мисля, че това е добре свършена работа, заяви Кирил Петков.

Намалете малко ентусиазма. Ще вдигнете много очакванията и после трябва да се обяснявате на всички нас. Знаете ли колко меморандума ние подписахме, каквито вие подписахте с тях - над 20, заяви Екатерина Захариева - депутат от ГЕРБ-СДС.

Ден след посещението си в Брюксел, Кирил Петков коментира, че европейските ни партньори са обнадеждени от сигналите от България и Северна Македония.

И получаваме подкрепа не защото те изискват нещо от нас, а защото се обнадеждиха, че политическото говорене се е заменило с реални действия.

От "Продължаваме промяната" смятат, че за две седмици се е свършила толкова работа, колкото не била свършена за 4 години.

Приемането на Северна Македония в ЕС е важно за българския интерес и е важно ние да лидираме процеса, каза Настимир Ананиев- депутат от ПГ на "Продължаваме промяната".

ГЕРБ очакват кабинетът "Петков" да защитава заложеното в рамковата позиция на правителството и декларацията на Парламента от 2019 г.

Ако сте в плен на логиката, че е хубаво РСМ да бъде пусната да започне преговори, а после някак в хода на тези преговори да бъдат решавани тежките въпроси, сме длъжни да ви предупредим, че този подход е доказано неефективен, каза Даниел Митов - депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Според ДПС не по всяка тема трябва да има противопоставяне на власт и опозиция.

Има едни теми, по които с общи усилия и национален консенсус трябва да вървим напред, безспорно, основавайки се на миналото и ползвайки миналото, каза Мустафа Карадайъ - председател на ДПС.

БСП призоваха да се запази политическия консенсус.

Ние подкрепяме усилията да се заложи на нов подход в отношенията с РСМ, нов подход, базиран обаче върху досегашния консенсус, каза Кристиан Вигенин - депутат от БСП.

"Има такъв народ" вярват, че засилването на връзките между двете страни - икономически и културни - ще доведат до спадане на напрежението.

"Взаимоотношенията между двете държави бяха до точката на замръзване. Ще държим да има юридически гаранции за гарантиране правата на гражданите на Северна Македония с българско самосъзнание в тая държава. За нас за момента такава гаранция е вкарването на българите като държавотворен народ в македонската Конституция", каза Тошко Йорданов - председател на ПГ на "Има такъв народ".

От ДБ очертаха кога българското малцинство трябва да бъде вписано в македонската конституция.

Да, България трябва да намери начин да реши тези проблеми преди да даде зелена светлина за присъединяване на Македония към ЕС, но също така с пълното съзнание, че ЕС и присъединяването на Македония към него не е просто някаква награда, то е част от решението, каза Христо Иванов - депутат от ПГ на "Демократична България".

От "Възраждане" очертаха големия проблем според тях:

Македония е втората българска държава на Балканският полуостров и големият проблем с нея не е свързан с липсата на транспортни връзки, не е свързан с липсата на изпълнено споразумение за евтин роуминг, свързан е с фалшификацията на история, на самосъзнание, на репресии срещу българите там, които се извършват там повече от 100 години, каза Костадин Костадинов - председател на "Възраждане".

Премиерът Петков изрази надежда през март да бъде пусната авиолинията София- Скопие, още тази гадина да се изградят 13 км път до Клепало, а за жп линията разчита и на европейско финансиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янев пред НС: Американските военнослужещи у нас не са превишавали 2500 души
Янев пред НС: Американските военнослужещи у нас не са превишавали 2500 души
Как се прави вкусна баница - в Логодаж издават тайната
Как се прави вкусна баница - в Логодаж издават тайната