НОВИНИ

Скандал в центъра на София: Защо лампа от едната страна на улицата струва 1500 лв., а от другата - 6000 лв.

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
19:48, 30.01.2022
5599
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

Обществени поръчки в Столичната община повдигат въпроси - защо една и съща улична лампа, на една и съща улица в центъра на София, веднъж струва 1500, а втори път 6000 лв.? Сигналът е на общинския съветник Борис Бонев и стигна до премиера. Кирил Петков коментира, че такива случаи са за Антикорупционна комисия, но такава с разследващи функции, след което разпореди специална проверка.

Ако една улица е граница между два столични района няма да е чудно лампите от едната й страна да са 4 пъти по-скъпи от другата.

Според общинския съветник Борис Бонев това се случва, защото в столицата са сключени обществени поръчки с две фирми. Лампите са еднакви, частите им са еднакви, дейността им еднаква - двете фирми обаче предлагат различни цени и Столичната община е сключила договор с тях.

Идеята на обществените поръчки и на закупуването на едро, обикновено е да предлагат по-изгодни цени. В договорът, който беше предоставен на БНТ, обаче се вижда, че по-скъпата фирма предлага за 18 лева една клема, която в магазин струва не повече от 90 стотинки.

Екипът на "По света и у нас" потърси и гледната точка на Столичната община, на човека, който си е сложил подписа под тези договори.

Скандалът с цените на обществените поръчки накара премиера още утре да разпореди проверка по случая. Във Фейсбук той написа, че този случай е доказателство, че е нужна Антикорупционна комисия с разследващи функции, а законът за КПКОНПИ е с огромен приоритет.

Премиерът Кирил Петков разпорежда проверка за уличното осветление в София

Пет крачки делят двата тротоара. Но лампата на единия би струвала близо четири пъти повече от тази на другия. Защото попадат в два различни района и в две различни обществени поръчки. Сигналът идва от независимия общински съветник Борис Бонев.

Ако случайно този стълб с лампата падне или има нужда от подмяна, в район Оборище ще се наложи да платим 5755 лв. 4 пъти разлика за едно и също нещо. Говорим за едни и същи лампи, говорим за едни и същи дейности. Тоест не сравняваме круши с ябълки, сравняваме круши с круши, обяснява Борис Бонев, независим общински съветник.

Разминаването идва от там, че две различни фирми са спечелили грижата за осветлението в две части на столицата. Едната обаче си е поставила доста по-високи цени.

Сериозни разминавания в цените - между 3 и 77 пъти в цените за едни и същи материали, за едни и същи елементи, допълва Борис Бонев, независим общински съветник.

Борис Бонев е решил да си направи експеримент.

Това се нарича редова клема, ние я закупихме в магазин за 0,81 ст. Столична община на едната фирма плаща 17,55, на другата 1,60. Ние си закупихме 5 елемента от обществената поръчка и платихме 139 лв. в магазина, докато Столична община за същите тези 5 елемента плаща по 910 лв.

Потърсихме и човека, който е сложил подписа си под договорите на тези обществени поръчки - заместник-кметът Кристиан Кръстев.

БНТ: 1176 лева ли беше най-евтиният вариант за шахта за Столична община?

Кристиан Кръстев, зам.-кмет на Столична община: Това може да отговори комисията, дали това е най-добрия вариант.

От гледната точка на заместник-кмета - Борис Бонев изопачава фактите. Защото цените на по-скъпата фирма са компенсирани с по-евтина поддръжка, докато другата фирма от обществената поръчка е с по-ниска цена за осветление, защото е предложила по-висока за поддръжката им.

Той коментира само цените, които са свързани с изграждане и основен ремонт. Не коментира цените, които са свързани с абонамент, смята Кристиан Кръстев, зам.-кмет на Столична община. Поканих фирмите и им казах, че няма да подпиша договор с тях, докато те не си редуцират цените. Успял съм да редуцирам цените в интерес на Столична община и на гражданите, допълва той.

Още нещо привлича вниманието в данните, изнесени от Бонев -заплатата на техниците.

40 лв. на час или над 7000 лв. на месец, казва Борис Бонев.

Очевидно, пък тази фирма е сложила ставки, които плащат добри заплати на работниците, каза Кристиан Кръстев.

Двете гледни точки не се пресичат. Според заместник кмета в така изнесените данни няма сензация и взетите решения са възможно най-добрите и евтините от предложените. Според Бонев една част от столицата остава ощетена, защото лампите там ще са по-скъпи и съответно по-малко.

Ощетени ли са софиянци - на този въпрос ще търси отговор и кмета на София- Йорданка Фандъкова, която също започва проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Група мъже прегазиха с колата си 17-годишно момиче (Обзор)
Група мъже прегазиха с колата си 17-годишно момиче (Обзор)
Евакуираха премиера на Канада заради протести и блокади от антиваксъри
Евакуираха премиера на Канада заради протести и блокади от антиваксъри