НОВИНИ

Упреци към федерацията по кънки: Лоши ли са условията на държавното първенство?

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
12:25, 22.12.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
фигурно пързаляне
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Майка на състезателка излезе със сериозни упреци във Фейсбук срещу федерацията по кънки и предизвика голямо обществено внимание. Нейното недоволство е по повод условията, при които се е провело Държавното първенство по фигурно пързаляне в Зимния дворец на спорта в София.

Дъщерята на Кирилка Ангелова е едва на 12 години, но е активен състезател по фигурно пързаляне. На тазгодишното Държавно първенство обаче, по думите на майката, се натъкват на "потресаващи условия".

Във Фейсбук публикацията си жената твърди, че не е имало съблекални за децата, които не тренират в Зимния дворец. По думите ѝ детето е трябвало да чака с часове своя ред в студените коридори на залата. В резултат капилярите ѝ се пукат и 12-годишното момиче излиза на леда с кървящ нос.

В отговор Българската федерация по кънки излезе със становище по случая. В своята писмена позиция обясниха, че е практика състезателите по фигурно пързаляне да бъдат на пързалката не по-рано от 60 минути преди часа за участие, отреден им от жребия.

"Дали даден състезател ще присъства в залата през цялото време, преди или след участието си, е въпрос на избор на треньора или личен избор", посочват от БФК.

За "По света и у нас" председателят на Българската федерация по кънки Христо Турлаков коментира, че по време на Държавното първенство е имало осигурени две съблекални, които по принцип се използват от спортистите, които тренират в Зимния дворец, но твърди, че треньорите са били уведомени, че те могат да се използват от всички състезатели.

"Има официално видео, което е в интернет, с нейната програма и в нито една секунда от програмата по време, когато тя е на леда, не и кърви носа", каза Турлаков.

Той уточни още, че температурата на трибуните е била около 10 градуса, което е по абсолютно всички изисквания и международни стандарти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боксов клуб Локомотив София изпрати една от най-успешните си години (ВИДЕО)
Боксов клуб Локомотив София изпрати една от най-успешните си години (ВИДЕО)
Сняг, дъжд и много силен вятър - вижте времето на Коледа
Сняг, дъжд и много силен вятър - вижте времето на Коледа