НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен ще посети Белград, Прищина и Подгорица

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:30, 29.09.2021
Чете се за: 02:42 мин.
По света
урсула фон дер лайен посети белград прищина подгорица
Слушай новината

С Белград, Прищина и Подгорица продължава днес обиколката на председателя на Европейската комисия на Западните Балкани.

В Скопие снощи Урсула фон дер Лайен заяви, че бъдещето на Република Северна Македония и Албания е в Европейския съюз. Тя изрази пълната си подкрепа за начало на преговори за присъединяване с двете страни преди края на годината. От Тирана и Скопие председателят на Еврокомисията започна тридневната си обиколка в шестте страни от Западните Балкани с фокус върху евроинтеграцията. Визитата е ясен знак за ангажиментите на Брюксел към региона преди срещата на върха на 6-и октомври в Словения.

Урсула фон дер Лайен високо оцени усилията и постиженията на Скопие и Тирана по пътя към европейската интеграция. Тя заяви, че сега е ред на Евросъюза да изпълни своите ангажименти по присъединителния процес. Според албанския премиер Еди Рама ветото на България за преговори със Скопие поставя страната му в абсурдна ситуация.

"Работим упорито с двете страни с много разговори, също и с България, за преодоляване на тази последна пречка. Има много добри идеи, в които си струва да се задълбочим, за да преодолеем, както казах, това последно препятствие за започване на първата Междуправителствена конференция. Нашата цел е начало със Северна Македония и Албания преди края на годината. Упоритата работа продължава. Мисля, че процесът се развива добре, има много разговори зад завесите. Много въпроси могат да се решат чрез добър диалог и инвестиране в добри идеи как да решим тези проблеми. Общата ни цел е да започнем присъединителен процес, който да не бъде спъван от тези проблеми, както вече казах, в края на годината", каза Фон дер Лайен.

СНИМКИ: БГНЕС

"Блокирането на оперативното начало на преговорите се отразява негативно на целия регион. Заплашва доверието към Европейския съюз като надежден партньор. Ценностите на Европейския съюз са ценности и на страните кандидатки от Западните Балкани. Ние приехме и развихме тези ценности", заяви Зоран Заев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийният министър: България е с най-ниската цена на електроенергия в Европа след Полша
Енергийният министър: България е с най-ниската цена на електроенергия в Европа след Полша
Синята зона в София с нови правила. Ще ги приеме ли СОС?
Синята зона в София с нови правила. Ще ги приеме ли СОС?