НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен започва обиколка на Западните Балкани

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:30, 28.09.2021
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Започва знакова обиколка в шестте страни от Западните Балкани на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Идеята е да препотвърди ангажиментите на общността в района, въпреки проблемите, различните позиции на страните членки и особено на фона на ескалиралото напрежение между Косово и Сърбия.

Председателят на Европейската комисия тази вечер е в Скопие за срещи с премиера Заев, президента Пендаровски и външния министър Османи. Една от темите е спорът с България. Република Северна Македония е втора спирка от тридневната обиколка на фон дер Лайен.

В Тирана Урсула фон дер Лайен посочи, че целта ѝ е преговорите за присъединяване на Албания и Република Северна Македония към общността да започнат преди края на годината.

"Албания изпълни всичко, за което настояваме. Знам, че изминахте дълъг път. Беше труден процес, положихте огромни усилия и успяхте. Наистина ви поздравявам за това. Сега ние трябва да изпълним нашите ангажименти", коментира тя.

Албания е страна кандидат за ЕС от 2014 г., но процесът по присъединяване беше забавен през 2019 г. от Франция и Нидерландия, които посочиха липса на напредък по развитието на демокрацията и борбата с корупцията. В присъединителния процес страната върви заедно с Република Северна Македония, която сега има българско вето.

"Най-важно за мен е, че Европейската комисия потвърди, че Албания е изпълнила задачите си. Относно това, което трябва да направим занапред, има много работа. Не губим своя фокус и търпение. Не трябва да губим надежда и амбиции, трябва да се борим и занапред", заяви премиерът на Албания Еди Рама.

Според Ройтерс в декларацията от срещата на върха с лидерите от Западните Балкани на 6 октомври в Словения, Евросъюзът планира само да потвърди обещанието си отпреди 18 години за ясна подкрепа на Европейската перспектива на Западните Балкани. Усилията за интеграция се помрачават от ескалацията на напрежението по границата между Сърбия и Косово.

Богати държави като Дания, Франция и Нидерландия се страхуват от повторение на прибързаното присъединяване на Румъния и България през 2007 г. Не е забравено и лошото управление на миграцията на източно-европейски работници към Великобритания, подхранило антиевропейски настроения на Острова.

Ройтерс отбелязва, че страни, подкрепящи разширяването като Австрия, Италия, Хърватия, Словения и Балтийските републики, упрекват Германия и Франция, че не са оказали натиск над България за вдигане на ветото за Република Северна Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма кой да кара училищните автобуси в Бяла
Няма кой да кара училищните автобуси в Бяла
15 000 дози от ваксината на "Пфайзер" в Ямболско все още няма да бъдат бракувани
15 000 дози от ваксината на "Пфайзер" в Ямболско все още няма да бъдат бракувани