НОВИНИ

15 000 дози от ваксината на "Пфайзер" в Ямболско все още няма да бъдат бракувани

bnt avatar logo
от БНТ
20:17, 28.09.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Ямболската Регионална здравна инспекция разполага 15 000 дози от ваксината "Пфайзер", но интересът към ваксинацията в Ямболска област е изключително слаб. Дозите трябваше да бъдат бракувани, но от производителя удължиха срока на годност с още три месеца.

Имунизираните на ден в Ямболско са около стотина човека. Поставянето на ваксина в повечето случаи е заради предстоящо пътуване в чужбина.

"Ще се ваксинирам, да. Попълнил съм документите. Отдавна съм решил, че ще се ваксинирам и дойде времето - налага ми се да пътувам", казва Начко Капитанов.

Малкият брой желаещи да се ваксинират води до залежаване на ваксините и изтичането на срока им на годност. През август в РЗИ Ямбол бяха бракувани около 3000 дози от "Астра Зенека". След два дни трябваше да бракуват и над 15 000 дози от "Пфайзер".

В следобедните часове днес в РЗИ обаче получиха информация от Министерството на здравеопазването, че производителят удължава срока с три месеца и ваксината остава годна за употреба до края на годината. Условието е дозите да са съхранявани при температура от минус 74 градуса.

"Това означава, че следващите 3 месеца след септември тази ваксина може да бъде използвана, с две думи, няма да се наложи да бракуваме ваксини в такива големи количества", заяви д-р Радостина Калчева, директор на РЗИ-Ямбол.

От днес в имунизационния кабинет на здравната инспекция в Ямбол се поставя и трета доза. Интерес към нея проявяват основно здравни работници.

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Урсула фон дер Лайен започва обиколка на Западните Балкани
Урсула фон дер Лайен започва обиколка на Западните Балкани
Пред екокатастрофа: Провал в изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб (ОБЗОР)
Пред екокатастрофа: Провал в изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб (ОБЗОР)