НОВИНИ

В Румъния започва ваксинация с трета доза

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:30, 28.09.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От днес подсилваща доза ваксина се поставя в Румъния. Трета игла ще се предлага на всички, които вече са завършили пълен курс на имунизация. Обсъжда се и нов закон, според който служителите в някои сектори ще трябва задължително да имат сертификат за ваксина.

12 000 румънци са се записали за подсилваща доза тази сутрин.

Ще се прилагат рНК ваксините на "Пфайзер" и "Модерна". Изискването е да са минали най-малко 6 месеца от предишната имунизация, а приоритетно ще се ваксинират хората над 65 години, с хронични заболявания, имунен дефицит, както и служителите в здравния сектор и образованието.

Заместник-министърът на здравеопазването беше сред първите поставили си трета доза.

Освен, че вече е достъпна трета доза, препоръчваме и на тези, които все още не са се ваксинирали, да го направят, каза Атила Чеке, зам.-министър на здравеопазването.

5 от общо 19 млн. румънци са се ваксинирали от началото на пандемията. Очаква се броят им да се увеличи, след като преди дни властите в Букурещ решиха посещението на културни и спортни мероприятия, а също и на заведения, да става само със зелен сертификат.

Проектозакон предвижда и задължителна ваксинация за здравните работници, служителите в авиационния сектор и в спешните служби.

Ако по време на топлите месеци спазвахме мерките и ако повече хора се бяха ваксинирали, днес нямаше да има толкова много заразени и настанени в интензивно отделение. Задължителните ваксини за някои сектори не са прецедент и все повече държави ги налагат. Обществото има много очаквания от служителите в здравеопазването и трябва да гарантираме, че когато те лекува медик, то той не те излага на опасност, каза Валериу Джорджита, ръководител на ваксинационната кампания.

Тези, които откажат ваксина, ще трябва или сами да заплащат своите тестове или ще бъдат отстранявани от работа за срок от 30 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дисциплинарната комисия към БФС обяви глобите след столичните дербита
Дисциплинарната комисия към БФС обяви глобите след столичните дербита
Какви са реакциите след обвиненията за плагиатство на Петър Илиев?
Какви са реакциите след обвиненията за плагиатство на Петър Илиев?