НОВИНИ

Какви са реакциите след обвиненията за плагиатство на Петър Илиев?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:13, 28.09.2021
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

За следващата седмица е насрочен Факултетен съвет, който трябва да задвижи дисциплинарната процедура по казуса с книгата на Петър Илиев. Това заяви за "По света и у нас" деканът на Юридическия факултет на Софийския университет проф. Даниел Вълчев.

Становището на Етичната комисия предизвика и политически реакции. След като снощи в Туитър Петър Илиев намекна за политическа атака срещу "Има такъв народ", днес темата коментира във Фейсбук и лидерът на политическата формация Слави Трифонов.

Според Слави Трифонов дали Петър Илиев е плагиатствал или не, от "Има такъв народ" не могат да знаят. Ако въобще казусът се е случил, то това било много отдавна, много преди да съществува политическата формация. Според лидера на ИТН огромният интерес към Петър Илиев е интерес към партията, към нейните решения и действия.

Слави Трифонов: Огромният интерес към Петър Илиев всъщност е интерес към нас

"Ти, който симпатизираш, участваш или ще симпатизираш и ще участваш в "Има такъв народ", ти, приятелю, приятелко, с теб може да се случи това, което се случи с Петър Илиев. Затова се налага да бъдеш перфектен", допълва Трифонов.

На обвиненията в плагиатство адвокатът и преподавател в Софийския университет Петър Илиев отговори в Туитър с препратка към романа на Джордж Оруел - "1984".

"Оруеловата "1984" се е пренесла през 2021 г. в Храма на науката, като инструмент за отстраняване на неудобни учени и преподаватели. Дали политическата и "чрезвичайна" целесъобразност не е започнала по болшевишко-комисарски начин да господства над върховенството на закона?"

Илиев категорично не приема становището на Етичната комисия. Според него то нарушава правилника на Софийския университет и поне два закона, а комисията се е водила от политически съображения. Целта била той да бъде засегнат лично, а оттам да се уязви "Има такъв народ" - партията, която го издигна в проектокабинета си за министър на вътрешните работи.

В поста си Илиев заявява, че на ключова позиция в комисията присъства учредител и кандидат за депутат от "Да, България" като не посочва конкретно име. В сутрешния блок на БНТ Виктория Василева от "Има такъв народ" останаха лаконична по темата.

"Ще ми се да спрем вече да обсъждаме темата Петър Илиев, защото този казус, заради който възникнаха тези проблеми, е от времето още преди ние да работим с г-н Илиев като юрист", коментира тя.

Виктория Василева: Ще има обновяване на редиците в "Има такъв народ"

Проверка на "По света и у нас" установи, че заместник-председател на Етичната комисия на СУ е доцент Боряна Мусева. През 2017 г. тя е била водач на листата на движение "Да, България" във Видин и трета в листата за 25-и МИР в София.

Доцент Мусева отказа да застане пред камерата ни. По телефона потвърди, че е сред учредителите на движението, но по думите ѝ в момента не е политически активна. Според Мусева становището за плагиатство е подкрепено от всички членове на комисията. В него са представени достатъчно подробни аргументи и обективни факти. Мусева уточни за "По света и у нас", че това е вторият ѝ мандат в комисията, която работи повече от 4 години и разглежда различни казуси.

Друг голям скандал през 2020 г. завърши с освобождаването на професор Михаил Мирчев, след като Етичната комисия установи език на омразата, дискриминация и расизъм в лекциите на професора.

За "По света и у нас" деканът на Юридическия факултет професор Даниел Вълчев заяви, че на този етап не бил коментирал скандала по същество. За следващата седмица е насрочен Факултетен съвет, който трябва да задвижи дисциплинарната процедура по казуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Румъния започва ваксинация с трета доза
В Румъния започва ваксинация с трета доза
Представители на туристическия бранш се срещнаха с министрите на икономиката и туризма
Представители на туристическия бранш се срещнаха с министрите на икономиката и туризма