БСП: Действията на правителството относно заседналия кораб са заплаха за екологична катастрофа

от БНТ
17:30, 28.09.2021
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

БСП публикува прессъобщение относно случая със заседналия край местността Яйлата кораб.

Ето и позицията на социалистите:

"Неадекватно поведение от страна на държавата и “Морска администрация” стана причина заседналият край резервата “Яйлата” товарен кораб “Вера Су” да се превърне в реална заплаха за тежка екологична катастрофа в български териториални води.

Безсилието, което държавните институции демонстрират, показва еднозначно, че морското спасяване в България е занемарено до крайност и фактически не функционира.

В ситуации като тази - заседнал кораб, бедстващ в български териториални води и застрашаващ екологията, няма място за коментари кой от кого какви средства претендира да получи, а моментално трябва да се задейства държавата с целия си властови ресурс - министерства и специализирани администрации.

Вместо това в продължение на седмица сме свидетели на хаотични решения и действия от страна на държавата, които създават допълнителни предпоставки екологичната заплаха да се превърне в катастрофа.

В резултат на това бе допуснато част от опасния товар на ”Вера Су” да попадне в български териториални води - факт, чиито последици тепърва ще се изясняват".

Транспортният министър: Фирмата, участвала в акцията за "Курск", подготвя план за кораба край Камен бряг

От БСП подчертават, че в следващото Народно събрание ще инициират незабавна ревизия на законодателството, касаещо морската политика и администрирането на сектора, за да бъде създаден работещ модел за координация и регулация на различните звена, в това число и морското спасяване.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Партия МИР се регистрира в ЦИК за участие на изборите
Партия МИР се регистрира в ЦИК за участие на изборите
Монтираха пейки за кърмене и повиване в градския парк в Ямбол
Монтираха пейки за кърмене и повиване в градския парк в Ямбол