НОВИНИ

Фирмата, участвала в акцията за "Курск", подготвя план за кораба край Камен бряг

bnt avatar logo
от БНТ
14:50, 28.09.2021 (обновена)
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

Часове след като започна, операцията по изтеглянето на заседналия кораб край Камен бряг, беше прекратена. Причината е, че не е разтоварено достатъчно количество от азотния тор, както и влошаването на времето. Остри са критиките за начина, по който се разтоварва кораба още от сутринта. Появи се видео в социалните мрежи, на което се вижда как греблото, което пренася азотната тор от кораба на баржата, буквално го изсипва в морето. Министърът на транспорта Христо Алексиев и шефът на "Морска администрация" Живко Петров са на мястото.

Вижте повече в прякото включване на Петър Дойкински

Престъпна безотговорност години назад във времето - така министърът на транспорта коментира действията по акцията до момента.

Той обясни, че в закона е ясно записано, че държавата трябва да има отговорност и ресурсна обезпеченост при такива случаи.

Отново сме в ситуация за определени дни ние да правим нещо, което с години не е свършено, категоричен е министърът.

Той допълни, че очаква на място да пристигне директорът на "Морска администрация".

Учудващо за мен, "Морска администрация" е дала прекалено много време на корабособственика да реагира, затова с моя мобилизирахме всички налични ресурси не само в държавата, но и в частните компании. Никой нищо не е свършил години назад и сега ние като екшън герои трябва да решаваме тази ситуация и ще я решим, категоричен е транспортният министър.

Започнаха опитите по изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб

Алексиев обясни, че е говорил лично с най-добрата салвидж фирма в света за спасяване на кораби, която е спасявала "Курск". В момента се подготвя план за спасяване на кораба, тоест наложи се с лични контакти да реагираме, каза още министърът.

Ще проверя кой е спал по веригата и не си е свършил работата и ще бъда абсолютно безкомпромисен. Лично аз поемам случая, поясни Алексиев като заяви, че ще има и уволнения.

Току що проведох разговор с Военноморските сили - има едни 4-тонни котви, които могат да укрепят кораба за да не разбие от силните вълни. Притеснявам се и за екипажа, сега ще коментираме дали е безопасно те да останат на кораба, допълни Алексиев.

Забелязваме нерегламентирани контакти и действия от страна на администрацията и затова ще потърсим отговорност, категоричен е той.

Целият брифинг на министъра вижте тук:

Ето каква е хронологията на събитията:

Операцията по разтоварване на част от азотния тор и изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб претърпя провал. 700 тона от насипния товар трябваше да бъдат прехвърлени в торби с вместимост 1 тон и транспортирани с баржа до Варна.

Директорът на Изпълнителна дирекция "Морска администрация" Живко Петров заяви, че машината, която трябвало да пълни торбите, аварирала. Взето било решение азотният тор да бъде прехвърлян с кофата на плаващия кран, която не е пригодена за насипни товари. Така на всяко загребване между 100 и 200 килограма тор падат в морето.

Случващото се е заснето от варненски журналист.

Това, което видяхме е, че известно количество от него се изсипва в морето. Както вече учени от БАН обявиха, говорим за изключително опасен за морското биоразнообразие товар, каза Александър Тодоров, журналист.

За да се преустанови замърсяването на морето, министърът на околната среда и водите Асен Личев разпореди разтоварването да спре.

Въпреки че половината от товара не беше прехвърлен, изтеглянето на кораба започна. Около обяд два влекача се опитаха да помръднат плавателния съд, но без успех.

По време на операцията едно от въжетата се скъса и се наложи тя да бъде прекратена. Екологичните щети все още не са ясни.

Екоминистърът разпореди спиране на дейностите по претоварване от кораба „Вера Су“

По това време на годината рибари от Варна ловуват в района на заседналия кораб. Те са притеснени, че замърсяването на морето с азотен тор ще унищожи рибата там.

За нас морето е дом, ние живеем в това море, храним се, притеснително е. Мнението, което ще бъде насадено сред потребителите, че има разлив, че рибата е негодна, за нас е достатъчно, каза Емил Милев рибар.

От екоинспекцията във Варна заявиха, че ако има вреди върху морската флора и фауна, хората, допусналите замърсяването ще бъдат санкционирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова провокация на Пхенян
Нова провокация на Пхенян
42 отбора на 24-часовото състезание по картинг
42 отбора на 24-часовото състезание по картинг