НОВИНИ

ЦИК прекрати обществената поръчка за доставка на 1600 машини

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:25, 28.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ЦИК прекрати обществената поръчка за допълнителни 1 600 машини за изборите. Причината: дори след преговори, предложените от двамата участници общи цени надвишават максималната прогнозна стойност на обществената поръчка. Дори да не се купят нови машини, от ЦИК увериха, че ще се справят с наличните.

Още щом стана ясно, че изборите ще са 2 в 1, от ЦИК изчислиха: ще са необходими не по-малко от 9401 машини. И обявиха обществена поръчка.

Опитът за закупуване на нови машини удари на камък. Причината: предложенията на фирмите надхвърлиха заложените пари.

Максималната стойност на поръчката беше 9 500 000 лева. "Информационно обслужване" предложили да я изпълнят за почти 10 милиона. Предложението на "Сиела" също надхвърля тавана. Така ЦИК прекрати поръчката.

При всички положения, Комисията ще направи всичко възможно да осигури допълнителни устройства, за да протекат по-спокойно изборите, но имайте предвид, че дори и да не бъдат купени нови машини, ние ще проведем изборите, съгласно правилата в Изборния кодекс и със сегашните устройства. Това е вариант, който крие риск от създаване на напрежение и затова ние се стремим да купим още устройства, каза Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Все още има време и за нова процедура. Дали обаче някоя от страните ще отстъпи?

При всички положения, евентуалното завишаване на разходите за закупуване на устройства за машинно гласуване, ще бъде съгласувано с Министерство на финансите, допълни Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Днес ЦИК са провели разговори с двете фирми, участвали в обществената поръчка. На излизане, от "Сиела" отказаха коментар, защото преговорите продължават.

По темата работиха: Милена Кирова, Вера Александрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френски арбитър ще ръководи Лудогорец - Цървена звезда
Френски арбитър ще ръководи Лудогорец - Цървена звезда
Министър Личев издаде принудителна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Вера Су"
Министър Личев издаде принудителна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Вера Су"