Цветозар Томов, ЦИК: И без нови машини ще проведем изборите съгласно правилата

от БНТ , Източник: БГНЕС
15:08, 28.09.2021
Чете се за: 01:57 мин.
Общество
цветозар томов цик без машини проведем изборите съгласно правилата
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ЦИК ще направи всичко възможно да осигури допълнителни устройства, за да протекат по-спокойно изборите, но дори и да не бъдат купени нови машини, ние ще проведем изборите съгласно правилата в Изборния кодекс и със сегашните устройства. Това каза говорителят на Централна избирателна комисия Цветозар Томов.

Късно в понеделник ЦИК прекрати процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставка на 1600 машини за електронно гласуване за изборите на 14 ноември.

Причина за прекратяване на поръчката е надвишаване на максималната стойност на поръчката от участниците в нея.

"Оттук нататък Комисията ще реши как да продължи, в момента се обсъжда въпроса. В четвъртък започваме да правим редовни брифинги и ще научите докъде сме стигнали", каза пред журналисти Томов.

На въпрос дали нова процедура или директно договаряне е по-вероятният изход от тази ситуация, Томов каза, че не може от името на Комисията да прогнозира в момента, след като не е взето решение.

"При всички положения ЦИК ще направи всичко възможно да осигури допълнителни устройства, за да протекат по-спокойно изборите, но имайте предвид, че дори и да не бъдат купени нови машини ние ще проведем изборите съгласно правилата в ИК и със сегашните устройства", каза Цветозар Томов.

Той посочи, че това е вариант, който крие риска от създаване на напрежение, затова те се стремят да купят още устройства.

Но пак казвам, няма да провалим изборите, ако това не се случи, каза още Томов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов: Огромният интерес към Петър Илиев всъщност е интерес към нас
Слави Трифонов: Огромният интерес към Петър Илиев всъщност е интерес към нас
Винер потвърди, че сестрите Аверини ще се състезават на Световното
Винер потвърди, че сестрите Аверини ще се състезават на Световното